Nieuwe uitgave van het Tijdschrift van heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale

ROOSENDAAL - Op woensdag 12 december a.s. verschijnt het 73ste nummer van het Tijdschrift van heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. In dit feestjaar van het 750-jarig bestaan bracht Pieter van Leijsen in nummer 72 een uitgebreid artikel over de bouw van de Sint Janskerk, nu kijkt Mieke Spekman met Roosendaal 700 jaar. Een terugblik op de feestelijkheden in 1968 terug op de viering 50 jaar geleden. Uit dit artikel blijkt dat de festiviteiten destijds veel meer naar buiten gericht waren, terwijl er dit jaar vooral aan de Roosendalers zelf is gedacht.

Met In Memoriam Wim Heijnen, medeoprichter en jarenlang voorzitter van de heemkundevereniging en tijdschriftredacteur opent deze aflevering, waarna Herinneringen aan hem worden opgehaald.

Natuurlijk ontbreken de vaste rubrieken niet. Samen met Lenny Hamans schrijft Marius Broos 'Ons Thuisfrontclub', over de zorgen van Roosendaalse jongedames voor 'onze jongens' in toen nog Nederlands Indië. Hij is ook de auteur van artikelen over Herman George van Loenhout, de grootvader van Armand; Leopold Heirsch, directeur van Van Gend & Loos, H. Colignon & Cie en De reis van Jan Moerdijk naar Sutton Coldfield, over de Jamboree van 1957. Jetty Blijdenstein geeft de lezer voor de zesde keer een blik in 'Bij óóns tuis'. Ben Maas beschrijft in Het Roosendaals Gemengd Koor het wel en wee van ruim negentig jaren. Samen met Cees Talboom geeft hij in Buitengewoon of speciaal Onderwijs een eerste beschrijving van het moeilijke maar dankbare werk in deze tak van onderwijs.

Kortom een buitengewoon gevarieerd aanbod, voor elk wat wils.

Tijdens een besloten bijeenkomst wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan Betsy Mortiers – Van de Velde. Zij is een vertegenwoordiger van de familie Van de Velde die al vele jaren zeer nauw betrokken is geweest bij het Roosendaals Gemengd Koor. [l]