Het eerste vleugeldeel is klaar.
Het eerste vleugeldeel is klaar. Reinout Taheij

De Kurketrekkers en Jan Tinbergen College bouwen super-Tullepetaon.

ROOSENDAAL - Het moet een reuzen-Tullepetaon worden, de creatie van carnavalsvereniging De Kurketrekkers en leerlingen van het JTC. Daarmee willen de bouwers een positieve draai geven aan de vergrijzing van veel bouwclubs. Vernieuwing, verjonging, meer deelnemers aan de optocht en een nieuwe generatie bouwers met eigentijdse technische mogelijkheden. A’k jou niet aar is een uitgelezen motto voor de start van de super-Tullepetaon. Het is de bedoeling dat hij elk jaar meerijdt in de optocht en ook wordt ingezet bij andere Tullepetaonse evenementen.

Ontwikkelingen in de mechatronica en robotica maken het mogelijk de Tullepetaon levensechte bewegingen te laten maken, zoiets als de poppen van de Efteling. Met automatische besturing blazen we de vogel leven in en kunnen we met hem communiceren tijdens bijvoorbeeld een kindermiddag of het Zeulbandspektakel. Daarbij krijgen we hulp van ing. Erik van Merode van de Efteling, aldus de Kurketrekkers.

De JTC-leerlingen geven met het project MAVO-to-do de Tullepetaon letterlijk vleugels. Hun docenten waren meteen enthousiast en onder leiding van docent Josina van Gerwen zijn de leerlingen al weken op de zolder van de locatie Azaleastraat bezig met hun materialen. Een bezoek aan de bouwloods is onderdeel van het project. De JTC’ers willen natuurlijk zelf in de optocht hun Tullepetaon laten zien. Na afloop krijgen ze allemaal een officieel certificaat.

Bijdrage

Dit jaar leggen we de basis voor onze reuzen-Tullepetaon. De komende jaren is het de bedoeling dat hij steeds verfijnder wordt in zijn bewegingen. Dat allemaal in samenwerking met het JTC natuurlijk.

Maar dat kost geld. Binnen de Stichting Carnaval Roosendaal krijgen vernieuwing, verjonging, Optocht 2.0 grote aandacht. De Kurketrekkers dragen daaraan bij met hun reuzen-Tullepetaon en de samenwerking met het JTC. "We hopen als vereniging op een kleine bijdrage voor de materialen", aldus de Kurketrekkers. "We moeten dit jaar immers twéé wagens bekostigen. Want natuurlijk rijden we ook met onze eigen wagen mee in de optocht."[l]

Reuzen Tullepetoan in opbouw.