In totaal werden er 28 cheques uitgereikt
In totaal werden er 28 cheques uitgereikt Foto: Remko Vermunt

Rabobank geeft 103.000 euro aan verenigingen

ROOSENDAAL - In de Rabobank Galerie van Schouwburg De Kring zijn afgelopen week 28 verenigingen en stichtingen blij gemaakt met een mooie cheque vanuit het coöperatiefonds van de Rabobank. Ed Vreman, directievoorzitter van Rabobank Zuidwest-Brabant mocht de cheques uitreiken.

DOOR REMKO VERMUNT

Afgevaardigden van de 28 verenigingen en stichtingen uit de gemeenten Woensdrecht, Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal kwamen donderdagmiddag naar Schouwburg de Kring in Roosendaal om de mooie bedragen in ontvangst te nemen. Ed Vreman was dan ook blij met de grote opkomst. "Het is fijn om hier te mogen staan, zo net tussen Sinterklaas en Kerstmis."

Geld naar leden

Hoewel ze aanwezigen natuurlijk graag hun cheque in ontvangst wilden nemen, legde Ed Vreman eerst uit hoe deze bedragen eigenlijk tot stand komen. "Wij zijn een coöperatieve bank. Dat betekent dat wij niks te maken hebben met aandeelhouders. Bij andere banken wordt de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders, wij zorgen ervoor dat een deel van de winst terugkomt bij onze leden." Dat doet de Rabobank op twee manieren: de Clubkascampagne en de cheques zoals die donderdag één keer per jaar worden uitgereikt. "Als Rabobank Zuidwest-Brabant stellen wij hier ieder jaar 300.000 euro voor beschikbaar. 150.000 voor de Clubkascampagne en 150.000 euro voor deze cheques."

Wijkhuizen

In totaal werd er afgelopen donderdag 103.000 euro uitgereikt, waarvan het hoogste bedrag, 10.000 euro, voor de elf dorps- en wijkhuizen van de gemeente Roosendaal. Zij willen met dit geld extra activiteiten organiseren. "Dat zijn activiteiten waar we normaal niet aan toekomen. We hebben al moeite met de cijfers zwart te houden, maar met dit geld kunnen we bijvoorbeeld ook iets voor de jeugd gaan doen." Het laagste bedrag (500 euro) ging naar de Sportfrinten. Zij willen materialen aanschaffen voor een toertocht voor geoefende en minder geoefende wielrenners.

Speeltoestellen

De Dorpsraad van Wouw heeft een bedrag ontvangen van 7500 euro voor de aanschaf van speeltoestellen. Bewoners van onder andere de Glymesstraat in Wouw hebben dit jaar de krachten gebundeld om het speelveldje nieuw leven in te blazen. Inmiddels is er al een kabelbaan geplaatst, maar met dit geldbedrag moeten er komend jaar nog meer speeltoestellen verschijnen. NSV uit Nispen kreeg 2752,75 euro voor de aanschaf van een tweedehands zeecontainer voor de opslag van materialen.

Nieuw decor

De bibliotheek VANnU kreeg een bedrag van 9880 euro voor het Medialab dat onlangs van start is gegaan. Hierbij worden kinderen digitale vaardigheden aangeleerd, zoals bijvoorbeeld het programmeren van een robot. Theatergroep Respect kreeg 3100 euro voor de aanschaf van een nieuw decor en kleding. "Wij bestaan dit jaar vijftien jaar. We gaan het geld niet in ons jubileum steken, maar na vijftien jaar is alles gewoon een beetje op. Met dit geld kunnen we er de komende vijftien jaar weer tegenaan."

Stimuleren van lezen

Voor stichting De Witte Roos was een bedrag gereserveerd van 1600 euro wat besteed gaat worden aan een nieuw project voor groep 3/4 van de basisschool. De Witte Roos wil met dit project het lezen al op vroege leeftijd stimuleren. Bij Zwem- en Polovereniging Hieronymus zijn de laatste tijd twee teams weggevallen en daarmee ook professionele trainers. Zij benaderden de Rabobank voor een bedrag van 1573 euro zodat zij een speciale licentie kunnen kopen van een trainingsdatabase. "Dit is een soort virtuele trainer waar onze jonge trainers veel van kunnen leren."

Watercampagne

De laatste twee cheques binnen de gemeente Roosendaal waren voor JOGG Roosendaal en Toneelvereniging Onderling Genot uit Nispen. Laatstgenoemde wil de 750 euro die zij hebben gekregen gebruiken voor een geluidsinstallatie. "We zoeken hierbij ook de verbinding met andere verenigingen in Nispen, want zij mogen de installatie ook gebruiken. JOGG Roosendaal gaat hun drieduizend euro investeren in watercampagnes om overgewicht bij jongeren terug te dringen. [l]

Drieduizend euro voor de watercampagne van JOGG FOTO'S REMKO VERMUNT