Silvia Heijnen en wethouder Cees Lok zetten alvast de schop in de grond FOTO REMKO VERMUNT
Silvia Heijnen en wethouder Cees Lok zetten alvast de schop in de grond FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Glasvezel in buitengebied komt ná bouwvak 2019

HEERLE - René en Silvia Heijnen van Heijnen Digitaal Beter gaan onder de noemer Buiten Gewoon Snel een glasvezelverbinding aanleggen in het buitengebied van de gemeente Roosendaal. Dat heuglijke nieuws hebben de ondernemers uit Heerle donderdagochtend bekendgemaakt.

Al een langere tijd is er een wens voor snel internet in het buitengebied van de gemeente Roosendaal, maar aanbieders leken niet bereid te zijn om een dergelijke verbinding aan te leggen. De afgelopen periode heeft wethouder Cees Lok echter gesproken met vijf partijen, waarbij Silvia en René Heijnen uit Heerle zelfs al een vergunning hebben aangevraagd. Die vergunningsaanvraag wordt op dit moment beoordeeld.

Aanvraag

Er zijn ongeveer 1100 adressen in het buitengebied van Roosendaal die gebaat zijn bij een snelle(re) internetverbinding. Als vijftig procent van deze zogenaamde ‘witte adressen’ zich aanmeld, wordt er definitief gestart met de aanleg. De komende tijd gaan René en Silvia Heijnen dan ook starten met de aanvraagprocedure. "Ook inwoners van de dorpen kunnen zich bij ons melden, omdat het glasvezeltracé door de dorpen gaat lopen." Wie dus niet in het buitengebied woont, maar wél sneller internet wil kan gewoon aanhaken bij dit project.

Ambassadeurs

Silvia is zelf ambassadeur geweest voor Glasvezel Buitenaf dat glasvezel gaat aanleggen op de Brabantse Wal en Halderberge. "Wij gaan zelf ook met ambassadeurs werken, maar we verwachten veel minder mensen nodig te hebben dan op de Brabantse Wal. Bijna iedereen in de gemeente Roosendaal is al overtuigd van de nut en noodzaak van snel internet in het buitengebied. Internet is immers essentieel voor onze toekomst. Naast de computerverbinding zullen namelijk ook TV- en telefoonverbindingen via het internet gaan lopen. Voor toekomstbestendig internet is glasvezel noodzakelijk”, aldus Silvia Heijnen.

Prijs

Qua prijs willen René en Silvia ongeveer dezelfde prijs aanhouden als in de omliggende gemeenten: 1495 euro in Rucphen en 1815 euro op de Brabantse Wal. “Maar dat is ook afhankelijk van de hoeveelheid mensen die zich bij ons aanmelden. Het moet wel financieel uitvoerbaar zijn.” Het bedrijf dat het glasvezel uiteindelijk aan moet leggen is op dit moment nog in de gemeente Rucphen bezig. "Het zou mooi zijn als ze na de bouwvak van 2019 meteen door kunnen gaan in de gemeente Roosendaal." Silvia en René Heijnen willen beginnen bij het datacenter vlakbij Spectrum en van daaruit moet het netwerk verder uitgerold worden. Dat gaat ongeveer een jaar duren, afhankelijk van de aanmeldingen.

Graafdiepte

Wethouder Cees Lok is in ieder geval een gelukkig mens. “Een broedende kip moet je niet storen en dit is het resultaat. Er is een lokale partij die glasvezel gaat aanleggen en nog op 60 centimeter graafdiepte ook. Geweldig.” De afgelopen tijd werd in de raad immers een discussie gevoerd om een graafdiepte van 40 centimeter toe te staan. Dit zou volgens verschillende partijen de oorzaak zijn dat geen enkele aanbieder glasvezel wilde aanleggen. Volgens wethouder Lok heeft dit echter nooit een rol gespeeld. "Van de vijf partijen waarmee we nu in gesprek waren, wilden er vier gewoon op zestig centimeter graafdiepte aanleggen."

Wie meer informatie wil kan een mail sturen naar info@buitengewoonsnel.nl. Meteen aanmelden? Dat kan via aanmelden@buitengewoonsnel.nl [l]