Het huidige stadskantoor is flink verouderd
Het huidige stadskantoor is flink verouderd Foto:

Gemeenteraad akkoord met renovatie Stadskantoor

ROOSENDAAL - De gemeenteraad van Roosendaal heeft donderdagavond ingestemd met de plannen voor het stadskantoor. Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar is geld beschikbaar gesteld voor de broodnodige renovatie die het Stadskantoor volledig moet omtoveren tot het 'HUIS van Roosendaal'.

Wethouder Cees Lok maakte onlangs bekend dat er gekozen is voor een grondige renovatie in plaats van nieuwbouw voor het gemeentehuis van Roosendaal. "We blijven op deze plek, maar we gaan wel grondig renoveren zodat er een toekomstbestendige huisvesting ontstaat", vertelde de wethouder. Het nieuwe pand moet een stuk duurzamer worden dan het huidige stadskantoor en daarnaast moet het een huis van en voor iedereen worden. Zo moet bijvoorbeeld het Werkplein, dat nu nog gevestigd zit aan de Dunantstraat, zijn intrek gaan nemen in het nieuwe gemeentehuis en ook het huidige fractiehuis zou komen te vervallen met de komst van het HUIS van Roosendaal. Wethouder Lok reageert enthousiast: "In 2021 heeft Roosendaal een nieuw HUIS voor iedereen. Na vele jaren van voorbereidingen ben ik blij dat de gemeenteraad vanavond heeft besloten het krediet beschikbaar te stellen. We kunnen nu echt aan de slag."

Indeling

Hoe het nieuwe gemeentehuis er precies uit moet gaan zien, is nog niet bekend. Er moet namelijk nog gestart worden met tekenen. Wel zijn er wensen, zoals bijvoorbeeld flexibele werkruimtes. Daarnaast moet het vernieuwde stadskantoor een voorbeeld worden voor andere ondernemers. "Wij gaan laten zien dat je ook een oud gebouw kan verduurzamen." Zo wordt het nieuwe gemeentehuis bijvoorbeeld gasloos en zoveel mogelijk materialen van het oude Stadskantoor gaan hergebruikt worden. Om dit alles te realiseren is een hoop geld nodig. Dat bedrag is niet alleen voor de planvorming, maar ook meteen voor de realisatie van het gebouw. Hoeveel geld er nu beschikbaar wordt gesteld is niet bekend, omdat dit een negatief effect kan hebben op de aanbesteding. Wel is duidelijk dat de renovatie eind 2019 moet beginnen en half 2021 moet het 'nieuwe' gemeentehuis klaar zijn.

Tijdelijke huisvesting

Gedurende de renovatie zullen de +-350 medewerkers tijdelijk elders worden ondergebracht. "We zijn nog aan het onderzoeken waar we ons tijdelijk kunnen huisvesten. Het liefst houden we iedereen op één plek, maar ook het verdelen van de mensen over verschillende locaties wordt bekeken", vertelt wethouder Cees Lok. Op dit moment wordt vooral gekeken naar twee locaties. Welke dat zijn, wil de wethouder nog niet zeggen. "We zijn dit eerst aan het onderzoeken en willen daarna zelf de omwonenden inlichten."