ANV Wandelpad met bloemenrand.
ANV Wandelpad met bloemenrand.

Agrarische Natuurverenigingen

MOERDIJK - Agrarische natuurverenigingen zijn in Nederland opgericht vanaf ongeveer het jaar 2000. Boeren die aan natuurbeheer doen vormen de basis van deze verenigingen. Voorbeelden van projecten zijn weidevogelbescherming en vele vormen van akkerranden.

In de loop der tijd zijn er veel activiteiten bijgekomen zoals wandelen over boerenland, bloemenlinten, pluktuinen en maatregelen voor specifieke soorten als de boerenzwaluw en de patrijs. Het einde van deze ontwikkeling, vergroening in de landbouw, is nog lang niet in zicht. Gelukkig maar, want dit biedt zowel natuur als landbouw nieuwe kansen. Het zijn de landeigenaren die ruimte bieden voor deze zaken en veelal particulieren die hand-en-spandiensten verlenen. Een mooi voorbeeld hiervan is de weidevogelbescherming, waarbij boeren en burgers samenwerken om nesten te beschermen.
Drimmelen heeft sinds 2004 een ANV met ongeveer 140 boerenleden, 110 burgerdonateurs en 20 bedrijvendonateurs. Vanwege het succes zijn er ook nieuwe partijen die zich aanmelden voor samenwerking. Een voorbeeld hiervan is Waterschap Brabantse Delta. Het waterschap heeft er baat bij dat er direct naast de watergangen geen gewassen worden geteeld. Om de landbouwers te stimuleren vergoed het waterschap de deelnemers die een gras rand in stand houden van meestal 3 meter. Bemesting en bespuiting blijft dan deze afstand van de sloot en dat draagt bij tot een beter milieu. De deelnemende boeren zijn ook lid van de ANV. In West-Brabant, een gebied dat overeenkomt met de regio West-Brabant zijn nu zes ANV’s die samen het Collectief ANB West-Brabant vormen. In gemeente Moerdijk was nog geen ANV en wel veel deelname aan akkerranden. Daarom wordt ANV Drimmelen uitgebreid met de woorden: '& Moerdijk eo'.[l]

ANV Wandelpad met bloemenrand