Groot zonnepanelenveld in Zevenbergen van de baan

ZEVENBERGEN - Het plan om in Zevenbergen tussen de Oostrand en Touwslagerij een zonnepanelenveld te ontwikkelen, is van de baan. Dat meldt wooncorporatie Woonkwartier.

DOOR PETER HOUTEPEN

In 2015 ontstond het plan om op de gronden aldaar minimaal 55.000 zonnepanelen te plaatsen. De opgewekte energie zou vervolgens deels ten goede komen aan de bewoners van de huurwoningen van Woonkwartier en deels aan de bedrijven en/of kantoren in de gemeente Moerdijk.

Rendabel
Om verschillenden redenen is besloten om het project stop te zetten. Zo was een aantal van 55.000 zonnepanelen nodig om het project rendabel te krijgen. "Na toetsing van het project aan de landschappelijke provinciale uitgangspunten, bleek deze ambitie niet haalbaar", concludeert Hans van Hees, manager Vastgoed bij Woonkwartier. "Door de verplichte aanleg van een groenstrook en een wal, bleef er minder vierkante meter grond beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen."

In totaal was er daardoor nog plek voor maximaal 50.000 zonnepanelen. "Dat betekent minder energie en dus ook minder opbrengsten dan gepland", aldus Van Hees. Hierdoor zouden de kosten hoger worden dan de opbrengsten. Ook het verkrijgen van de noodzakelijke subsidie uit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) lukte niet[l]