Bloemen voor de jubilaris. FOTO TIES STEEHOUWER
Bloemen voor de jubilaris. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Wim Roelen vijftig jaar lid van Niervaertkoor

KLUNDERT - Vijftig jaar lid zijn van een koor komt de laatste jaren veelvuldig voor, maar dan betreft het bijna altijd vrouwen. Wim Roelen vormt daarop een uitzondering. Hij werd kort na de kerstdagen gehuldigd omdat hij bij het Niervaertkoor in Klundert de vijftig jaar vol heeft gemaakt. Het betekende een feestelijke bijeenkomst van de leden, maar ook een beetje een droevige omdat het volgens de secretaris van het koor, Corrie van Brecht, ook een afscheid is van het Parochiehuis. Dit gebouw is per 1 januari 2018 gesloten.

DOOR TIES STEEHOUWER

Ondanks dit afscheid hing er geen bedrukte stemming en dat komt vooral omdat de leden van het koor een grote familie vormen die elkaar over eventuele teleurstellingen heen helpen. Oud lid Toon van Elewout: "Ik denk zelfs dat dit het sociaalste koor is van heel de gemeente Moerdijk."

Dienstbaar
Corrie van Brecht nam als secretaris de voorzitter van het koor, Jacques van den Ing, waar, die door ziekte is geveld. Van Brecht stortte heel veel goede eigenschappen over jubilaris Wim Roelen uit. "Niet alleen heb je een prachtige tenorstem, maar ook maak jij je dienstbaar zonder dat we dat aan je hoeven te vragen."

Zo hielp hij mee met het opbouwen van de podiums, het schoonmaken van de kerk, het opzetten van de kerststal en het ophangen van de bloemstukken. "Maar ook het maken van een prachtige kast voor onze toenmalige dirigent Wim Hommel."

Bij het opnoemen van al deze zaken sloop en een lichte droefheid in de stem van Corrie van Brecht. "Dit kan allemaal niet meer omdat onze kerk is gesloten."

'Niervaertkoor is een grote familie'

Kale kak
Ruim vijftig jaar geleden kwam de nu 79-jarige Roelen met het Niervaertkoor in Klundert in contact toen hij als timmerman aan het werk was bij juffrouw Van Elewout. Hij zong daarbij en dat hoorde Wim Hommel, die daar ook was. "Met zo'n mooie stem moet je bij ons koor komen zingen." Waarop Roelen antwoordde: "Mooi niet, bij die kale kak kom ik niet zingen." Het liep allemaal een beetje anders en nu zingt hij dus al een halve eeuw bij het koor en in de tussentijd ook bij het Jacobuskoor in Fijnaart en het Lambertuskoor in Etten-Leur.

Passie

Roelen is niet alleen gek op zingen, maar ook op het luisteren naar Byzantijnse en Oosterse muziek. Hij deelde die passie met zijn overleden vrouw Riek.

'Sociale, plichtsgetrouwe en disciplinaire kerel'

Bewondering
"Over Wim kom je niet uitgesproken, maar dit moet zeker nog over hem worden gezegd", besloot Corrie van Brecht. "Je bent een sociale, plichtsgetrouwe en disciplinaire kerel. We hebben als leden grote bewondering voor je."

Moeite

Naast al deze lovende woorden kreeg de jubilaris een oorkonde, bloemen en voor elk jubileumjaar een euro. De jubilaris: "Allemaal lid blijven dus, dat loont de moeite."[l]