Beeld van de toekomstige haven in Zevenbergen. FOTO ARTIST IMPRESSION
Beeld van de toekomstige haven in Zevenbergen. FOTO ARTIST IMPRESSION Foto: Artist Impression

Werk gegund voor heropenen van Rode Vaart

ZEVENBERGEN - Na een zeer lang voortraject heeft het gemeentebestuur van Moerdijk bekendgemaakt dat de bouwcombinatie Rasenberg/Colijn/Van den Herik het werk gegund krijgt om de Roode Vaart te heropenen. Voor zowel bewoners als de ondernemers in het centrum van Zevenbergen is dit na lang wachten een verlossend antwoord.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

De wethouders Jaap Kamp en Thomas Zwiers zijn beiden verheugd dat zij dit goede nieuws kunnen melden. De radiostilte die zij hielden over dit onderwerp gedurende de laatste maanden, kostte hen erg veel moeite. "We wilden in het kader van zorgvuldigheid en alle juridische regels geen mededelingen doen waar we in een later stadium op terug hadden moeten komen", zo laten ze weten.

Vertrouwen
Het aanbestedingstraject heeft veel langer geduurd dan voorzien. Daardoor ontstonden in de volksmond de nodige kritische kanttekeningen. Het gemeentebestuur heeft echter altijd het vertrouwen gehouden dat het goed ging komen, zo onderstreept Jaap Kamp. "Juist door vast te houden aan de kwalitatieve aanbesteding, hebben we nu de juiste partij gevonden. We gaan met veel vertrouwen de nieuwe fase in van deze belangrijke ontwikkeling voor de regio."

Beoordeling
Na een drietal aanpassingen aan de randvoorwaarden voor de aanbesteding, te weten meer budget, minder diep graven en meer tijd, schreven twee partijen zich uiteindelijk in. De bouwcombinatie Rasenberg/Colijn/Van den Herik kwam na beoordeling als beste uit de bus. Ten eerste deden zij een kwalitatief sterke bieding en daarnaast is de prijs scherp. Ook geven zij blijk van een goed gevoel voor communicatie met alle betrokken partijen. Wat tevens voor de bouwcombinatie pleit is dat zij al eerder een dergelijk project uitgevoerd hebben, namelijk het uitgraven van de haven in Breda.

'We willen de overlast zoveel mogelijk beperken'

Impact
Door deze ervaring weet de aannemer heel goed wat de impact van de werkzaamheden is op de omgeving. "Er wordt in goed overleg met onder andere de ondernemingsvereniging van Zevenbergen gezocht naar een manier om de overlast zoveel mogelijk te beperken en om het ook leuk te houden. Oftewel de winkel blijft open", stellen de wethouders. Zo wordt er rekening gehouden met belangrijke evenementen als Carnaval en Koningsdag, maar ook volle terrassen worden genoemd als aandachtspunt.

Een goede planning van de werkzaamheden is logischerwijs dus cruciaal.

Planning
De aanbesteding is nog voorlopig. "Dat is wettelijk zo geregeld", legt Joost Frijters, projectleider van de gemeente Moerdijk uit. Op 29 januari 2018 wordt de aanbesteding definitief en dan komt de aannemer met meer informatie aangaande de planning van het werk. Hierover kan de gemeente Moerdijk nu dan ook nog geen definitieve uitspraken doen.

Nutsvoorzieningen
De verwachting is dat de zogenaamde eerste schop zo omstreeks de zomer de grond in gaat. Vooruitlopend op de start van de werkzaamheden worden in de tweede week van januari alvast de voorbereidingen getroffen voor de nodige nutsvoorzieningen. Er is geen harde deadline gesteld wanneer de werkzaamheden gereed moeten zijn, "Maar eind 2019 kan het water toch wel door de haven stromen", zo menen de wethouders Jaap Kamp en Thomas Zwiers.[l]