Bart Ploeg komt in 2018 uit voor het Zanardi fabrieksteam. Zijn teambaas is Willemjan Keijzer. FOTO ERWIN BLATTER MEDIA
Bart Ploeg komt in 2018 uit voor het Zanardi fabrieksteam. Zijn teambaas is Willemjan Keijzer. FOTO ERWIN BLATTER MEDIA Foto: Erwin Blatter Media

Bart Ploeg naar Italiaans fabrieksteam

HEIJNINGEN - Bart Ploeg komt in 2018 uit voor het Italiaanse fabrieksteam van Zanardi. De 11-jarige karter uit Heijningen wordt op die manier beloond voor het succesvolle afgelopen seizoen. Hierin won hij bij de Mini Junioren de KNAF Cup en het GK4-kampioenschap. Bovendien werd hij Benelux-kampioen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Bij Zanardi gaat Ploeg uitkomen in de OK Junior-klasse. "Bij een fabrieksteam krijg je topmateriaal rechtstreeks van de fabriek en krijg je heel veel ondersteuning", zegt hij verheugd.

Vertrouwd
Het racetalent uit Heijningen heeft in 2017 niet alleen bewezen heel snel te zijn, maar ook de juiste instelling te hebben om het ver te brengen in zijn sport. "Ik heb het afgelopen jaar elk weekend getraind. Zo hebben we heel veel dingen kunnen proberen om de perfecte afstelling van de kart te kunnen vinden."
Hoewel de jonge karter overstapt naar een Italiaans fabrieksteam, blijft de omgeving voor hem toch vertrouwd. Zijn teambaas van afgelopen seizoen, Willemjan Keijzer, gaat de equipe van Zanardi namelijk runnen. Bart is er blij mee dat hij met Keijzer kan blijven samenwerken. "Hij heeft me altijd heel goede tips gegeven, is goed met kinderen en weet superveel van het rijden met een grote kart."

Nek
Met dat laatste doelt hij op de OK Junior-kart. Die is veel groter, krachtiger en sneller dan die hij afgelopen seizoen gebruikte bij de Mini Junioren. Inmiddels testte Ploeg al vier keer een OK Junior. Hij blikt er met genoegen op terug. "Het ging heel goed. Natuurlijk was het wel even wennen. Hij gaat verschrikkelijk hard. Na de eerste paar rondjes voelde ik mijn nek wel een beetje. Nu ben ik eraan gewend en weet ik wat ik kan verwachten."

Collectieve test
In 2018 gaat de 11-jarige inwoner van Heijningen uitkomen in de DKM en de ADAC. Mocht hij alsnog genoeg budget bij elkaar kunnen krijgen, dan wil hij ook graag het EK of het WK rijden. Om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens zijn eerste race op 21 april (DKM), doet Bart op 22 januari mee aan de collectieve test op het circuit van Adria, in Italië, waar Mini Junioren-, OK Junior-, OK- en KZ-rijders tegelijkertijd in actie komen. "Dat heb ik begin vorig jaar ook gedaan en dat is me toen goed bevallen. Ik heb er veel van geleerd."

Leerjaar
Wat anders zal zijn, is dat hij in de OK Juniorklasse één van de jongste en ook kleinste rijders zal zijn. "Dat wordt wel spannend natuurlijk, maar de tests gingen heel goed en tijdens het afgelopen seizoen heb ik heel veel zelfvertrouwen opgebouwd."

Verwachtingen heeft de karter niet. "Het wordt een leerjaar. We gaan kijken hoe sterk het veld is en dan maar zien hoever ik kan komen. Ik doe altijd mijn best, daar zal het niet aan liggen."[l]