De rooms-katholieke kerk in Moerdijk dorp. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER
De rooms-katholieke kerk in Moerdijk dorp. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER

Gemeente bijna rond met aankoop kerk Moerdijk

MOERDIJK - Als het allemaal volgens planning verloopt, kan het dorp Moerdijk eind van dit jaar beschikken over het zo gewenste nieuwe dorpshart, dat gerealiseerd wordt op het plein waar nu de rooms-katholieke kerk staat. Om deze ruimte beschikbaar te maken, heeft de gemeente Moerdijk een akkoord bereikt met het kerkbestuur over de aankoop van het gebouw. Het is alleen nu nog wachten op de benodigde toestemming van het bisdom.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Ondanks dat deze laatste hobbel nog genomen moet worden, heeft wethouder Eef Schoneveld vertrouwen in een goede afloop. "De signalen die het kerkbestuur ons geeft, wijzen erop dat het bisdom echt wel de intentie heeft om de machtiging te verstrekken", licht hij toe. "We voldoen immers aan alle voorwaarden." Zo mag er bijvoorbeeld geen te groot verschil zitten tussen de taxatiewaarde en de koopprijs.

Toren

Met de koop wordt het kerkgebouw de eerste zeven jaar zonder toren eigendom van de gemeente. De toren heeft namelijk nog een aantal zendmasten die revenuen opleveren voor de kerk. "Die opbrengsten laten we graag ten goede komen aan de kerk in plaats van aan de gemeente," zegt Schoneveld. Wel zal er daarom een zogenaamde nulmeting uitgevoerd worden op de toren, die een monumentale status heeft, zodat er bij de overdracht na zeven jaar geen verrassingen om de hoek komen kijken.

Onderzoeken

Om het nieuwe dorpshart te kunnen realiseren, wordt de kerk deels gesloopt. Wel blijft het aangezicht behouden door de façade en delen van het betonskelet en de kerktoren ongewijzigd te laten. Voordat deze sloop plaats gaat vinden, worden er de komende tijd een aantal onderzoeken uitgevoerd zoals een archeologisch booronderzoek, onderzoek naar de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven en aanwezigheid van eventueel asbest. Daarnaast moet de gemeenteraad de financiering van 2,7 miljoen euro nog goedkeuren.

Park

Vervolgens kan de sloopvergunning aangevraagd worden, alsmede het voorbereiden van de aanbesteding van de sloop. Wanneer dit concreet is, volgt de aanbesteding van het aanleggen van het dorpshart. "Alles is erop gericht om dit jaar zowel de slopershamer als de spade de grond in te krijgen om die mooie ontmoetingsplek voor het dorp te kunnen realiseren", vult projectleider András Incze van de gemeente Moerdijk aan.

Vleermuizen

Voordat het zover is moet ook de provincie nog wat huiswerk doen. De gemeente Moerdijk heeft namelijk een ontheffing van de flora- en faunawet bij de provincie aangevraagd omdat er in de kerk een paar vleermuizen nestelen. Met deze ontheffing wil de gemeente hun verblijfplaats compenseren op een andere locatie. Daartoe zijn in 2017 al preventief meerdere vleermuiskasten opgehangen in de directe omgeving van de kerk. Het is namelijk wettelijk verplicht om vleermuizen de mogelijkheid te bieden om een tijd lang te wennen aan nieuwe huisvestingsplekken alvorens oude te verwijderen.[l]