Kinderen zijn één van de vijf doelgroepen waar de maatregelen uit het plan zich op richten. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Kinderen zijn één van de vijf doelgroepen waar de maatregelen uit het plan zich op richten. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto: Miryam van der Stee

Set maatregelen voor grotere verkeersveiligheid

ZEVENBERGEN - Uit het concept Verkeersveiligheidsplan Moerdijk 2018-2028 blijkt dat het college van burgemeester en wethouders de ambitie heeft om de verkeersveiligheid in de gemeente de komende tien jaar te verhogen.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

In het conceptplan staan tientallen maatregelen beschreven die gericht zijn op vijf doelgroepen binnen de gemeente. Het college hoopt met deze maatregelen het aantal verkeersgewonden en -doden terug te brengen of, beter nog, te voorkomen.

Zowel de gemeenteraad als de gebiedstafels mogen de komende weken hun reacties en aanvullingen op het conceptplan geven c.q. indienen. Het college past vervolgens het conceptplan daar waar nodig aan. Het definitieve Verkeersveiligheidsplan 2018-2028 wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden.

Ambitie

Wethouder Thomas Zwiers vertelt dat het college met dit conceptplan de blik vooruit richt. Er werd ruim anderhalf jaar geleden al budget vrij gemaakt voor tachtig geselecteerde verkeersknelpunten binnen de gemeentegrenzen. Het conceptplan zoals dat er nu ligt, is nog een stuk ambitieuzer. "We lopen namelijk vooruit op de landelijke wetgeving. In het regeerakkoord van het zittende kabinet is verkeersveiligheid als prioriteit opgenomen. Als gemeente zijn we er eveneens op gebrand om onze wegen zo veilig mogelijk te maken en te houden."

Gedrag

Uiteraard is de wethouder zich ervan bewust dat de gemeente niet alles zelf in de hand heeft en dus kan voorkomen of oplossen. "Veiligheid heeft ook alles te maken met het gedrag van de verkeersdeelnemer zelf. We gaan wel proberen om ons te richten op het positief beïnvloeden van dat gedrag. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid toch bij die verkeersdeelnemer." Als gemeente pro actief bezig zijn met verkeersveiligheid en de verkeersdeelnemers, daar gaat Zwiers voor.

Kinderen

Als voorbeeld noemt hij vervolgens de infrastructuur van de Kuringen in combinatie met de nieuwe locatie van basisschool De Neerhof in de in aanbouw zijnde nieuwbouwwijk Bosselaar Zuid. "De infrastructuur is pas aangepast en veiliger gemaakt nadat de basisschool er al een tijdje stond. Dat moet voortaan anders. Kinderen moeten te allen tijde een veilige schoolomgeving hebben en ook de routes er naartoe moeten veilig zijn."

Trainingen

Kinderen zijn één van de vijf doelgroepen waar de maatregelen uit het plan zich op richten. Ook ouderen worden speciaal genoemd. Zij maken steeds meer gebruik van de snelle E-bikes en begeven zich ook steeds vaker met een scootmobiel in het verkeer. Twee vervoersmiddelen die om een bepaalde behendigheid vragen.

Naast deze twee doelgroepen richt het conceptplan zich op voetgangers, fietsers, automobilisten en het zogenaamde zwaar verkeer.[l]