Kinderboerderij Zevenbergen wordt rookvrij

ZEVENBERGEN - Kinderboerderij de Dierenploeg in Zevenbergen wordt rookvrij. Hiermee wil de boerderij vooral kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

DOOR PETER HOUTEPEN

De maatregel wordt deze week van kracht bij de opening van het buitenspeelseizoen 2018. De stichting vraagt iedereen die in de kinderboerderij komt het terrein voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven.

Dat betekent volgens Frans van Kouwen van De Dierenploeg niet dat rokers niet meer welkom zijn. "Maar we vragen hen niet te roken op het terrein. Een gezonde leefomgeving begint bij jezelf."

Kopiƫren

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije kinderboerderij bij met geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiƫren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging 'Op weg naar een rookvrije generatie'.[l]