Secretaris Hans Ros zit al zo lang de Cliëntenraad bestaat in het bestuur. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Secretaris Hans Ros zit al zo lang de Cliëntenraad bestaat in het bestuur. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Cliëntenraad Moerdijk zoekt nieuwe bestuursleden

ZEVENBERGEN - In november 2018 is het twintig jaar geleden dat de Stichting Cliëntenraad Moerdijk werd opgericht. Hans Ros, secretaris van deze stichting, zit even zolang in het bestuur. Hij vervulde meermaals een dubbelrol door ook als voorzitter actief te zijn. En hij doet dit ondanks zijn leeftijd van 83 jaar nog steeds met verve en plezier. Twintig jaar geeft hij al advies aan het gemeentebestuur als het gaat om wetgeving en daarbij behorende regels die van belang zijn voor iedereen met een minimum inkomen.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Toen in 1998 wettelijke maatregelen in het leven werden geroepen om als gemeente contacten te onderhouden met mensen in de bijstand of een ander minimum inkomen, heeft de gemeente Moerdijk onmiddellijk besloten een Cliëntenraad op te richten. Hiervoor werden mensen benaderd die bijna allemaal een minimum inkomen hadden, onder wie Hans Ros. Samen met elf anderen werd hij bijgespijkerd op het gebied van Sociale Zaken door Cees Buijs en Jos Schouwenaars van de gemeente Moerdijk. "En dat deden ze echt perfect", zegt hij daarover.

Minimum

Van de twaalf vrijwilligers bleven er uiteindelijk zeven over die samen van start gingen. De insteek van de Stichting Cliëntenraad Moerdijk is het helpen van mensen die van een minimum inkomen moeten rondkomen. Denk hierbij aan mensen die in de bijstand zitten, of die maar gedeeltelijk een WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheid) of WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) ontvangen, maar ook mensen die van een minimumloon of alleen een AOW moeten zien rond te komen. "Want ook dat laatste is bepaald geen vetpot", licht de secretaris toe.

Onafhankelijk

De kracht van de stichting is dat echt iedereen hier terecht kan. "Het maakt niet uit wat je achtergrond is, zodra je van een minimum inkomen rond moet komen, kunnen wij je helpen." Ook benadrukt Ros dat de stichting weliswaar door de gemeente is geïnitieerd, maar totaal onafhankelijk van de gemeente opereert. "Wij brengen gevraagd en ongevraagd advies uit aan het college van burgemeester en wethouders en ook aan de gemeenteraad over alles wat met sociale wetgeving te maken heeft."

Verweer

Zo vertelt Hans Ros dat er een paar jaar geleden een bedrag van 145.000 euro voor chronisch zieken en gehandicapten beschikbaar was, maar dat geldbedrag was niet geoormerkt. Dat betekent zoveel als dat het op papier niet vastlag waar dit bedrag voor bedoeld was. De wethouder wilde dit bedrag aan de reservepot toevoegen. De leden van de stichting zijn toen in het verweer gekomen en hebben het voor elkaar gekregen dat dit geld uiteindelijk toch bij de bestemde doelgroep is terechtgekomen. "En daar hebben ze uiteindelijk heel veel plezier van gehad."

Cliëntenplatform

Een paar keer per jaar overlegt de stichting met de wethouder en betrokken ambtenaren tijdens het zogenaamde Cliëntenplatform. Dan worden de regelingen Participatiewet en de uitwerkingen hiervan besproken. Tussendoor controleert de stichting of de wetswijzigingen die vanuit Den Haag zijn opgelegd correct omgezet worden naar een verordening door de gemeente Moerdijk. De contacten met de gemeente noemt Ros uitstekend. "We worden als stichting gehoord en serieus genomen."

Oproep

Hans Ros doet dan een beroep op een ieder die geïnteresseerd is in de Cliëntenraad om mee te doen. "Iedereen die anderen wil helpen en enige kennis heeft van de sociale wetgeving of een ervaringsdeskundige is, verwelkomen wij graag binnen ons bestuur. We kunnen iedere hulp goed gebruiken." Het bestuur vergadert zo'n tien keer per jaar.

Voor meer informatie: Hans Ros, telefoonnummer 06-28137480 of info@stclientenraadmoerdijk.nl[l]