Gemeente gaat voor consistent en verstandig armoedebeleid

ZEVENBERGEN - Recent heeft de Rekenkamer een onderzoek uitgevoerd naar de aanpak van armoede. Uit de cijfers blijkt dat de armoede binnen de gemeente Moerdijk beneden het landelijk en provinciale gemiddelde ligt.

De cijfers laten verder zien dat er nog wel winst valt te behalen als het gaat om beter afstemmen van verschillende initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk heeft daarom op verzoek van de gemeenteraad het plan 'Integrale aanpak van armoedebeleid & schulden in Moerdijk 2018-2021' aangeboden aan deze raad.

Oplossingsgericht

Voorop staat dat de gemeente de bestaande armoede terug wil dringen en in de toekomst zoveel mogelijk wil voorkomen. "Daarom is het noodzaak dat we een consistent en verstandig beleid opstellen en handhaven, waarbij we vooral preventief en oplossingsgericht handelen en de mensen niet gaan pamperen. Ook zetten we in op snellere signalering van problemen," vertelt wethouder Thomas Zwiers.

Met het nieuwe beleid wil de gemeente extra hulpmiddelen beschikbaar maken zoals het aanbieden van cursussen om je eigen financiƫn te beheren. Ook gaat de gemeente investeren in kinderen. Zo moet er meer geld beschikbaar komen voor gezinnen met kinderen die niet de financiƫle middelen hebben om lid te worden van een sportclub of bijvoorbeeld voor de aanschaf van schoolspullen. Een speciale armoederegisseur gaat dit begeleiden.[l]