Peter Soeters voor een gedeelte van 'zijn' weekmarkt. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Peter Soeters voor een gedeelte van 'zijn' weekmarkt. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Weekmarkt naar plein voor gemeentehuis

ZEVENBERGEN - Met ingang van 15 februari verhuist de weekmarkt van Zevenbergen van het centrum naar het plein voor het gemeentehuis. Een noodzakelijke verhuizing in verband met de voorbereidende werkzaamheden voor het uitgraven van de haven in het centrum.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Marktmeester Peter Soeters van de gemeente Moerdijk vertelt dat niemand stond te springen om deze verhuizing. Ook de gemeente zelf niet. De werkzaamheden die gemoeid zijn met het nieuwe centrumplan dwingen echter tot deze keuze. "De gemeente snapt heus wel dat de binding die er nu is met de winkeliers belangrijk is voor de weekmarkt. Dat valt straks weg en dat is voor alle partijen geen gewenste situatie. Helaas kunnen we hier niets aan veranderen. We moeten het positief blijven benaderen, want de verhuizing brengt, denk ik, ook kansen."

Aanloop
Zo noemt Soeters het passerende verkeer dat straks langs de markt op het plein voor het gemeentehuis gereden komt een nieuw perspectief. "Er zijn altijd mensen die geen weet hebben van de weekmarkt op donderdag. De markt wordt veel meer zichtbaar op de nieuwe voorlopige locatie en levert hopelijk extra aanloop op." Daarnaast is de compactheid van de marktopstelling op één plein ook een positief punt, zo meent de marktmeester.

Afhaken
De foodsector van de weekmarkt ziet kansen in het feit dat er in de nabijheid van het gemeentehuis diverse scholen in de loop aanwezig zijn, alsmede het bejaardenhuis. Soeters is zich er van bewust dat er vaste klanten zullen afhaken, want mensen die slecht(er) te been zijn, gaan de weekmarkt minder snel bezoeken wanneer deze uit het centrum vertrekt. Het feit dat vele marktkooplieden vrezen voor omzetdaling wordt door de gemeente ook serieus genomen.

'Compactheid opstelling
is positief punt'

Twee jaar
Het is moeilijk om aan te geven voor hoe lang de weekmarkt uit het centrum wegblijft. Dat hangt volledig af van hoe snel de werkzaamheden afgerond zijn. "Maar minimaal twee jaar", denkt Soeters. Op dit moment wordt er al hard gewerkt aan de benodigde nutsvoorzieningen. Dit gebeurt in fases.

Bewust

"De weekmarkt zou straks voor een paar weken weer terug naar het centrum kunnen verhuizen, maar we hebben met de marktcommissie besloten dat niet te doen", vervolgt hij. "Er is bewust gekozen voor één locatie voor een aaneensluitende periode om het overzichtelijk te houden."

Uitbreiding
Wanneer de weekmarkt weer definitief terugkeert naar het centrum, ziet Soeters ook meteen mogelijkheden voor uitbreiding. "Er is heel veel belangstelling van nieuwe branches om op onze weekmarkt in Zevenbergen te staan. Voorlopig houden we het bij de dertig kooplieden zoals het nu is, maar zodra we weer in het centrum aanwezig zijn, ga ik in gesprek met potentiële kandidaten om onze weekmarkt nog een stuk aantrekkelijker te maken."[l]