Van Rijsbergen is actief om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek, aldus de jury. FOTO TIES STEEHOUWER
Van Rijsbergen is actief om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek, aldus de jury. FOTO TIES STEEHOUWER

Cultuurprijs Moerdijk voor Inge van Rijsbergen

STANDDAARBUITEN - In haar eigen woonplaats Standdaarbuiten heeft Inge van Rijsbergen-Brekelmans vrijdagavond in De Standaert de Cultuurprijs van de gemeente Moerdijk 2017 uitgereikt gekregen door juryvoorzitter Dimph Rubbens.

DOOR TIES STEEHOUWER

Voorafgaand aan de uitreiking waren de vier genomineerden door de voorzitter van de Stichting Cultuur Moerdijk en coördinator Cultuurprijs, Marjolein de Wit, aan het publiek voorgesteld.

Drijfveren

Inge van Rijsbergen presenteerde zich door een van haar werken te laten zien en door te vertellen wat de drijfveren zijn van haar kunstenaarschap. Zij richt zich in haar werk vooral op het verval van het leven en op het verouderen van de mens, en dat levert heftige maar ook ontroerende beelden op. Daarnaast ontplooit zij veel activiteiten in het culturele leven van Moerdijk. Zij is zeer actief voor onder andere de Kunst en Cultuurroute, en voor Kunst op School.

De andere drie genomineerden waren Het Theaterhuis uit Willemstad, Stichting Beleef de Keenesluis en het Symfonisch Ruimte orkest.

Impressies

Na de presentaties gaven enkele leerlingen van het Markland College uit Zevenbergen, via digitale technieken, enkele korte impressies van het werk van de genomineerden de Keenesluis en Inge van Rijsbergen. Aansluitend maakte Dimph Rubbens bekend dat Van Rijsbergen de Moerdijkse Cultuurprijs van 2017 had gewonnen.

Verbindend

Volgens het juryrapport is Inge van Rijsbergen-Brekelmans al vele jaren actief in het sociale en culturele leven van de gemeente Moerdijk én daarbuiten. "Zij is een inwoner, een kunstenaar en een vrijwilliger die met haar creatief en verbindend talent zorgt voor vruchtbare samenwerking met mensen die kunst en cultuur een warm hart toedragen, én met kunstcollectieven in andere regio's."

'Substantiële bijdrage
aan het culturele leven'

Toegankelijk

Naast haar werk als beeldend kunstenaar is Inge actief om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. "Zij levert jaarlijks een zeer substantiële bijdrage aan het culturele leven in Moerdijk. Zij organiseert samen met anderen de Kunst en Cultuurroute waarbij op tientallen bijzondere locaties het publiek kan genieten van exposities, muziek, theater of andere cultuuruitingen."

Bedrag

De prijs bestaat uit een gravure en een bedrag van 1.500 euro.[l]