De AED hangt aan de zijkant van het huis op het adres Rondeel 94. FOTO TIES STEEHOUWER
De AED hangt aan de zijkant van het huis op het adres Rondeel 94. FOTO TIES STEEHOUWER

Eerste AED op openbare plek in Klundert

KLUNDERT - In Klundert hangen er op veel plaatsen Automatische Externe Defibrillators (AED's), maar nergens op een openbare plek. Het bestuur van de plaatselijke kruisvereniging vindt dat een groot gemis en is dan ook begonnen om op openbare plekken deze AED's te realiseren.

DOOR TIES STEEHOUWER

Donderdag werd de eerste opgehangen aan het huis bij Riet Bol-Meinders op het adres Rondeel 94. De AED is geschonken door de Kruisvereniging Klundert; de kast door de Hartstichting en de Vrienden Loterij. Het is de bedoeling dat er drie of vier AED's op openbare en goed bereikbare plekken in Klundert komen te hangen. Riet Bol, voorzitter van de plaatselijke afdeling van de kruisvereniging: "112 bellen, reanimeren, en gebruik maken van een AED. De eerste zes minuten zijn van cruciaal belang, maar als er alleen maar AED's worden opgehangen en er zijn geen burgerhulpverleners dan heeft dat natuurlijk geen zin".

Gezinnen
Daarom gaat de vereniging, die in Klundert 770 gezinnen als lid heeft, een beginnerscursus reanimatie verzorgen en herhalingslessen geven zoals tot nu toe gebruikelijk is. In Klundert hangen er al AED's in de kantines van de sportverenigingen en in de Mauritshof, maar die plekken zijn niet openbaar. Vroeger gaven de Vrienden van de Hartstichting reanimatiecursussen in het kruisgebouw aan de Vestkant, maar de laatste jaren werden die niet meer gegeven.

Heroriƫntering
Riet Bol is er in geslaagd om enkele jonge bestuursleden om zich heen te verzamelen. "Vroeger was het voor een gezin echt nodig om lid te zijn van een kruisvereniging. Voor de protestanten was dat het oranje groene kruis en voor de katholieken het wit gele kruis. Nu zitten er veel voorzieningen in het basispakket, maar dat was toen anders." Een heroriƫntering voor de kruisverenigingen was dan ook noodzakelijk. Ze richten zich nu meer op de gezondheid en het gezonder leven van hun leden en anderen. De plaatsing van voldoende AED's is er daar een van. Daarnaast worden er cursussen gezondheidskunde gegeven. De activiteiten van het kruiswerk kunnen omvatten: zwangerschapszorg, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, verpleging en verzorging van zieken en gehandicapten. Verdere activiteiten van de regionale kruisvereniging zijn preventieve ouderenzorg, voedingsvoorlichting, dieetadvisering, gezondheidsvoorlichting en -opvoeding en de uitleen van verpleegartikelen en hulpmiddelen.

Inzetten
De afdeling Klundert richt zich voorlopig op de reanimatiecursussen, herhalingslessen en het plaatsen van AED's. Riet Bol: "We willen ons blijven inzetten om het leven van de Klundertse mensen gezonder te maken en we zien wel wat er verder op ons pad komt. Men kan zich opgeven voor de cursussen via het mailadres: r.meinders@home.nl [l]