Eef Schoneveld neemt de scheepsbel in ontvangst. FOTO TIES STEEHOUWER
Eef Schoneveld neemt de scheepsbel in ontvangst. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Scheepsbel Zr. Ms. Willemstad in bewaring in het Arsenaal

WILLEMSTAD - Namens de gemeente Moerdijk heeft Eef Schoneveld woensdag in zijn rol als loco-burgemeester de scheepsbel van de mijnenjager Zr. Mr. Willemstad in ontvangst genomen van de commandant van het schip, luitenant ter zee eerste klasse Yvonne van Beusekom.

Zr. Ms. Willemstad is een Nederlandse mijnenjager van de Alkmaarklasse en het eerste schip bij de Nederlandse marine dat vernoemd is naar Willemstad. Het schip is gebouwd door de scheepswerf Van der Giessen de Noord in Alblasserdam. De scheepsbel is in het Arsenaal aan de haven in bewaring gegeven omdat het schip groot onderhoud nodig heeft. Dat gebeurt in de haven van Zeebrugge omdat België op het gebied van marine-activiteiten samenwerkt met Nederland.

Operationeel

De commandant denkt de scheepsbel aan het eind van het jaar weer op te halen omdat dan het schip weer operationeel is. Zij verwacht dat de Willemstad nog tien jaar mee kan voordat deze vervangen moet worden door een moderner vaartuig. In de periode 2009-2010 onderging de Willemstad het Capability Upgrade Program waarbij onder andere de sensoren-, wapen- en commandosystemen werden vervangen.

Wiebelig

Het ophangen van de scheepsbel viel nog niet mee omdat Van Beusekom deze samen met luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie John Heersema, boven hun hoofd, staande op een wiebelig trapje, moesten monteren. De klus werd gadegeslagen door de loco-burgemeester, eigenaar van het Arsenaal Puck Böhm, oud-wethouder van Willemstad Toos in 't Veld en enkele andere belangstellenden. Voor Puck Böhm waren er bloemen en de commandant kreeg van de wethouder de Canon van Moerdijk uitgereikt.[l]