Na de renovatie kunnen de woningen weer zo'n veertig jaar mee. FOTO PIXABAY
Na de renovatie kunnen de woningen weer zo'n veertig jaar mee. FOTO PIXABAY

Woonkwartier investeert fors in de toekomst

HALDERBERGE - Wooncorporatie Woonkwartier gaat de komende tien jaar miljoenen investeren in 4.500 woningen in de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Steenbergen.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

De woningen worden niet alleen gerenoveerd, maar ook energiezuiniger en veiliger gemaakt en kunnen daarna weer zo'n veertig jaar mee. Een forse investering voor de wooncorporatie, maar dit wordt niet doorberekend aan de klant met een eenmalige huurverhoging.

Essentieel

Dit vertelt Hans van Hees, manager Vastgoed bij Woonkwartier. "Lage woonlasten en betaalbaarheid voor onze huurders vinden wij essentieel." Er wordt zo'n twintig miljoen euro per jaar geïnvesteerd. Dit is inclusief het regulier onderhoud zoals schilderwerk. "We verlengen hiermee de levensduur van onze woningen en voor onze huurders betekent het verlaging van hun energielasten en verhoging van het wooncomfort."

Inhaalslag

Aan deze investering liggen afspraken ten grondslag die gemaakt zijn met de drie betreffende gemeenten, waarbij het gaat om 4.500 woningen tot 2027. Op dit moment loopt Woonkwartier iets achter op de planning, maar volgens Van Hees wordt hard gewerkt om een inhaalslag te maken. Oorzaken van de vertraging zijn onder andere de inventarisatie die gemaakt moest worden van de woningen, maar ook de schaarste aan bouwmaterialen vanwege de aantrekkende economie. "We komen onze afspraken graag na en zijn druk doende om deze dan ook met man en macht ten uitvoer te brengen."

Puzzel

De inventarisatie kostte veel tijd omdat het in achttien kernen om plukjes woningen gaat, zo licht de manager toe. "Dat was een flinke puzzel." Er is per kern gekeken naar de huidige situatie qua woningen en ook naar hoeveel en welk soort woningen er in de toekomst nodig zijn. De kwaliteitsinventarisatie van 2017 is daarnaast gelegd om een goed beeld van de technische staat van de woningen te krijgen. Ook zijn de wijkteams betrokken bij de inventarisatie om hun bevindingen in te dienen. Deze informatie samen vormt de basis voor de keuze welke woningen in aanmerkingen komen voor bijvoorbeeld groot onderhoud en/of energiebesparende maatregelen.

Wet Natuurbescherming

Over de schaarste aan bouwmaterialen zegt Woonkwartier het volgende: "De bouw- en onderhoudssector is sterk aangetrokken en daarmee ook de vraag naar bouwmaterialen. De oplopende levertijden van bijvoorbeeld kozijnen, isolatiemateriaal en dakplaten zijn daarmee een feit."

Een ander punt is dat Woonkwartier rekening moet houden met de wettelijke kaders van de Wet Natuurbescherming. Het werken volgens de daarvoor geldende protocollen neemt extra tijd in beslag. Dit zijn externe factoren. Woonkwartier hecht echter de grootste waarde aan de instemming van de betreffende huurders met de voorgenomen plannen. Daar wordt dan ook veel tijd en aandacht aan besteed.

'Er wordt naar de
huurders geluisterd'

Voorlichting

"We gaan bij onze huurders thuis aan tafel zitten met koffie en een door ons meegebracht koekje om hen te informeren over wat komen gaat. Zij wonen er immers en zij kunnen ons dan ook uitstekend vertellen waar ze onder meer tegenaan lopen", zegt Hans van Hees. "Er wordt naar hen geluisterd."

Gedrag

De wooncorporatie realiseert zich dat ieder complex en iedere kern zijn eigenheden heeft. Ook worden de huurders tijdens deze voorlichting gewezen op de voordelen van de uit te voeren maatregelen. "Hierbij geldt uiteraard dat het eigen gedrag belangrijk is. De betreffende woningen worden inbraakwerend gemaakt en lagere energielasten zijn haalbaar, maar een en ander ligt wel volledig aan het verbruik en gebruik van de huurders."[l]

Afbeelding