Volgens Giovanni Coenen is er een schreeuwend tekort aan personeel. FOTO MARJANNE DIJKSTRA
Volgens Giovanni Coenen is er een schreeuwend tekort aan personeel. FOTO MARJANNE DIJKSTRA Foto:

'In de zorg wordt met hart en ziel gewerkt'

ZEVENBERGEN - Op woensdag 21 maart gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook in de gemeente Moerdijk. De komende weken besteedt De Moerdijkse Bode aandacht aan verschillende thema's, deze week is dat zorg.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Als er een sector is die het de afgelopen jaren zwaar te verduren heeft gehad, dan is dat wel de zorg. Dat beaamt ook Giovanni Coenen, sectormanager bij Surplus. De zorg kreeg te maken met een aantal veranderingen waarbij de verantwoording en uitvoering bij de gemeentes kwam te liggen in plaats van bij de rijksoverheid.

Meedenken

Volgens Coenen heeft dat in de gemeente Moerdijk goed uitgepakt: "Er zijn zoveel verschillende potjes met financiering en partijen die iets te zeggen hebben. In Moerdijk is dat naar mijn mening goed opgepakt door wethouder Eef Schoneveld. Hij probeert goed mee te denken over hoe al die partijen om de cliënt heen kunnen gaan staan en wat er nodig is."

Samen

De nieuwe gemeenteraad gaat een eerste hele periode tegemoet na de transitie van bepaalde zorgtaken naar de gemeente. Coenen: "In 2012 zagen gemeenten die pukkel werk al op zich afkomen. Er is echt veel werk verzet met alle partijen om die omwenteling te maken. Waar er eerst een concurrerende markt was, wordt er nu echt meer gedaan met minder geld. Goede zorg doe je samen en dat besef is er bij alle partijen."

Tekort

Volgens Coenen is er een schreeuwend tekort aan personeel. "We komen echt mensen tekort. We werken met zelforganiserende teams en leggen de verantwoording zo laag mogelijk. Moerdijk is een vergrijzende gemeente en er wordt een groot beroep gedaan op de zorg- en welzijnssector, dat merk je aan alles. Tot nu toe kunnen we iedereen helpen en hebben we geen cliëntenstop, maar we moeten wel leren omgaan met de schaarste die we hebben op alle fronten."

Er is gewoon veel veranderd vindt Coenen. "Vroeger ging er een arts naar een cliënt en die schreef dan een indicatie over wat er nodig was aan zorg. Nu gaan we kijken wat er met de omgeving van de cliënt allemaal kan worden georganiseerd: wat is er aan mantelzorg, kan de KBO misschien iets doen en waar is er dan nog zorg nodig vanuit ons? Maar we moeten ook in de gaten houden dat bij bijvoorbeeld de mantelzorgers het lijntje niet breekt. Het is een weegschaal: vrijwillige zorg waar het kan en betaalde zorg waar het moet."

Duurzamer

Coenen stelt dat in Moerdijk niemand tussen wal en schip valt. De aanpak die nu wordt gehanteerd bij het organiseren van zorg om iemand heen is volgens hem veel duurzamer. "Wij geloven in de inhoudelijkheid van dit concept. Dat het alle partners lukt om in zo'n grote gemeente als Moerdijk, qua oppervlakte dan met alle kernen, de zorg zo kundig te regelen, dat kan alleen als dat goed wordt begeleid en dat gebeurt." Een nieuw college wil Coenen oproepen om te blijven investeren in het netwerkdenken en te blijven denken in het 'wat kan ik voor de cliënt doen'. En om als partner aan tafel te blijven zitten en te rekenen op de professionals in het veld. "De mensen in het veld zijn degenen die weten waar het om draait. En blijf die cliënten, hoe kwetsbaar soms ook, betrekken bij het proces. Wat mij betreft is er na de decentralisatie geen leegte in de zorg ontstaan, maar wordt er met hart en ziel gewerkt."

De stelling luidt:

De transitie binnen de zorg heeft geleid tot betere zorg

De negen partijen in de gemeente Moerdijk die op woensdag 21 maart dingen naar de gunst van de kiezer reageren hieronder op deze stelling.[l]