Peer Cox meent dat je duurzaamheid niet te zwaar moet brengen. FOTO MARJANNE DIJKSTRA
Peer Cox meent dat je duurzaamheid niet te zwaar moet brengen. FOTO MARJANNE DIJKSTRA Foto:

'Duurzaamheid gaat pas leven als je het concreet maakt'

ZEVENBERGEN - Op woensdag 21 maart gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook in de gemeente Moerdijk. In de aanloop naar de verkiezingen besteedt de Moerdijkse Bode aandacht aan verschillende thema's. Deze week is dat duurzaamheid.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Peer Cox is voorzitter van het Milieu Educatief Centrum (MEC) op kinderboerderij De Dierenploeg in Zevenbergen. De kinderboerderij is halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw ontstaan. Aan de plannen voor de bouw van een kinderboerderij zat toen ook een plan gekoppeld voor een Milieu Educatief Centrum, vertelt Cox. "Die werd gestart op de zolder van de kinderboerderij en is vanaf het begin vooral gericht op educatie van kinderen op de basisscholen. Vroeger richtten we ons vooral op basisscholen in Zevenbergen, nu komen zo'n beetje alle scholen uit de gemeente Moerdijk wel eens op bezoek. De educatie bestaat vooral uit het twee keer per jaar aanbieden van tentoonstellingen, soms gericht op de kleuterklassen, dan weer op de midden- of bovenbouw."

De tentoonstellingen zijn veranderd in de afgelopen jaren. Waar er vroeger posters hingen, heeft nu de interactieve kant de overhand. "Maar de tentoonstellingen hebben door de ruimte op zolder en de medewerkers die louter uit vrijwilligers bestaan, een beperkt karakter in omvang. Maar het is altijd mooi om kinderen iets bij te brengen over natuur en milieu. Ook de waterontdekplek op de kinderboerderij wordt betrokken bij de educatie."

Anders inrichten

De kinderboerderij en het MEC zijn op dit moment bezig met een project waarbij kinderboerderijen nagaan hoe zij hun gebouw en terreinen klimaatbestendig en waterbewust kunnen inrichten. "Er ligt een mooi plan, maar de inpasbaarheid daarvan is lastig qua financiƫn. We zijn gestart met dingen als groene daken, watertonnen en de waterontdekplek. Door subsidies en giften zijn we nu aan het kijken of we de kinderboerderij anders kunnen inrichten. De afrastering langs de sloot van de kinderboerderij gaat weg, de oevers worden afgevlakt en natuurvriendelijk ingericht. De bedoeling is dat de sloot meer onderdeel wordt van de kinderboerderij waarbij kinderen met schepnetjes beestjes kunnen vangen die ze in het MEC weer kunnen bekijken."

Bewust

Volgens Cox is duurzaamheid een weinigzeggend begrip. "Het begint wat meer te leven als je het concreter maakt. Bewust omgaan met water, afval scheiden en zuinig omgaan met energie. Het vereist ook een mentaliteitsverandering. Ik denk dat de huidige jongeren er meer mee bezig zijn dan dat wij vroeger waren."

Zelf is Cox vanuit zijn werk al zo'n dertig jaar bezig met natuur, milieu en duurzaamheid. "Er zijn zoveel bijzondere en innovatieve dingen die worden gedaan. Maar het komt pas binnen als je het terugbrengt naar de dagelijkse leefwereld van de mensen en kinderen. Wat kun je thuis doen, zoals afval scheiden bijvoorbeeld. En hoe houd je het water langer vast door de aanleg van groene daken. Iets dat we op de kinderboerderij ook hebben gedaan door deze op de varkenshokken en het insectenhotel aan te brengen." Hij meent dat de grootste opgave voor de gemeente op het gebied van duurzaamheid vooral ligt op het zichtbaar en concreet maken van duurzaamheid. "Je kunt met allerlei termen smijten, maar laten zien wat je zelf doet en wat het oplevert zonder belerend te zijn, levert naar mijn idee het meest op."

De stelling luidt: De gemeente moet meer inzichtelijk maken wat duurzame maatregelen opleveren.

De negen partijen in de gemeente Moerdijk die op woensdag 21 maart dingen naar de gunst van de kiezer reageren hieronder op deze stelling.[l]