Vanuit de pot met geld is in 2017 onder andere financiële steun gegeven Un Bietje Koekoek in Zevenbergen. ARCHIEFFOTO MIRYAM VAN DER STEE
Vanuit de pot met geld is in 2017 onder andere financiële steun gegeven Un Bietje Koekoek in Zevenbergen. ARCHIEFFOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Nog eens 50.000 euro voor Toeristisch Fonds

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk trekt ook dit jaar weer 50.000 euro uit om het toerisme in de gemeente te bevorderen. De Stichting Toeristisch Fonds Moerdijk is de beheerder van dat geld.

DOOR PETER HOUTEPEN

De stichting werd in 2016 opgericht met als doel het versterken van het toeristische en recreatieve imago van de gemeente. Uitgangspunt is om meer toeristen en recreanten naar de gemeente te trekken, te zorgen dat ze kiezen voor een langer verblijf en meer gaan besteden in de gemeente.

Geïnvesteerd

De Stichting Toeristisch Fonds Moerdijk ontplooit met het beschikbare bedrag een groot aantal activiteiten die moeten zorgen dat deze doelen worden gerealiseerd. Het fonds wil bijvoorbeeld meer zogenaamde fairs (feesten en markten) beter verspreid over het hele jaar. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in routes en promotie; materiaal in digitale en papieren vorm.

Samenwerken

Vanuit de pot met geld is in 2017 financiële steun gegeven aan de Wintervestingdagen in Willemstad, Un Bietje Koekoek in Zevenbergen, de kerstmarkt in Fijnaart en Fair Camping Markdal. Het fonds vindt het belangrijk dat ondernemers in de sectoren toerisme, recreatie en horeca in de gemeente nog beter gaan samenwerken. Om dat te bereiken wordt bijvoorbeeld een aantal evenementen georganiseerd, zoals 'Gluren bij de Buren'. Zwiers: "Dat brengt de ondernemers ook bij elkaar, dat is leuk om te zien."

Extra

Dit jaar wil het fonds met de beschikbare subsidie onder andere extra fairs ondersteunen verspreid over het jaar en ook in delen van de gemeente Moerdijk waar er nog weinig of geen zijn. Ook wordt er gedacht over natuur- en avondtochten langs markante en bijzondere plekken, en sportevenementen zoals fiets- en hardloopwedstrijden voor recreanten over Moerdijkse dijken en sluizen. Het fonds wil dit zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers doen. "Zij organiseren zelf niks; zij ondersteunen alleen met hun middelen", verduidelijkt de wethouder.

'Het lijkt in Moerdijk toch wel wortel te schieten'

Evalueren
Het is het derde opeenvolgende jaar dat de Stichting Toeristisch Fonds Moerdijk een bedrag van 50.000 euro ontvangt. Dat is ongeveer een derde van het geld wat de gemeente Moerdijk jaarlijks binnenhaalt aan toeristenbelasting. Voorheen ging de toeristenbelasting naar de algemene middelen, maar het fonds heeft zich er sterk voor gemaakt dat een deel van deze opbrengsten specifiek gebruikt kan worden voor het versterken van het toeristische en recreatieve imago van de gemeente Moerdijk. "We hebben hier een afspraak voor een periode van drie jaar over gemaakt", vertelt Thomas Zwiers. "Na dit jaar gaan we dus grondig evalueren en bekijken of we hier mee doorgaan. Maar het lijkt hier in Moerdijk toch wel wortel te schieten, terwijl het bijvoorbeeld in Etten-Leur is mislukt."[l]