Juf Nicole Thiele met een heleboel smileys op haar rug. FOTO TIES STEEHOUWER
Juf Nicole Thiele met een heleboel smileys op haar rug. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Doe Effe Normaal project weer gestart

KLUNDERT - Op basisschool Het Palet in Klundert opende wethouder Thomas Zwiers donderdag het project Doe Effe Normaal (DENO) voor de leerlingen van groep acht. Hij deed dit samen met Alice Keij van bureau Halt.

DOOR TIES STEEHOUWER

Het DENO-project wordt de hele maand maart gehouden op zeventien scholen in Moerdijk en heeft als doel leerlingen uit groep 8 weerbaarder te maken tegen 'verleidingen' die op hun weg komen bij hun start in het voortgezet onderwijs en in hun ontwikkeling bij het volwassen worden.

Gastlessen

De thema's voor de gastlessen worden jaarlijks vastgesteld op basis van de vraag van scholen, uitgezet jeugdbeleid binnen de gemeente en ervaringen van de samenwerkende organisaties. Voor dit schooljaar is gekozen voor vijf gastlessen: Fysieke en mentale weerbaarheid door Doyo, Veilig online door Halt, Weet wat je eet door Thuiszorg West-Brabant, Omgaan met zakgeld door Kredietbank West-Brabant en Seksuele voorlichting en puberteit door GGD West-Brabant. In Het Palet vond op ludieke wijze de aftrap plaats. De kinderen van groep acht werden door Keij meegenomen in het spel Wie ben ik?. Het thema was internet en alles wat daarmee samenhangt.

Icoon

Thomas Zwiers vroeg de kinderen of ze wisten wat een wethouder is. Geen enkele vinger ging de lucht in, maar met behulp van juf Marlies Hollink kwamen de kinderen er toch snel uit. De andere juf waar van de groep les krijgt is juf Nicole Thiele. Zij vertelt dat de zestien leerlingen een leuke groep vormen waaraan het goed lesgeven is. Dat bleek ter plekke bij Wie ben ik?. De kinderen kregen om beurten van Alice Keij een afbeelding op hun rug geplakt van een voorwerp of een icoon van het internet. Door middel van vragen waarop alleen met ja of nee mocht worden geantwoord, moest er geraden worden wat er op hun rug was geplakt. De kinderen hadden snel door wat de bedoeling was.

Theateroptreden

Het DENO-project wordt afgesloten op donderdag 29 maart vanaf 19.30 uur voor kinderen en ouders in het gemeentehuis in Zevenbergen. Het theateroptreden Assepester staat op deze avond stil bij de uitdagingen waar kinderen en ouders bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs mee te maken kunnen krijgen.

Voorafgaand en na afloop van de theatervoorstelling is er een DENO-markt. De uitnodigingen worden via de scholen uitgezet. Ook mag elke klas een spandoek meenemen; de klas met het spandoek waarop het DENO-project het beste wordt uitgebeeld, wint een prijs.[l]