Op de achtergrond de uitgebrande kippenloods. FOTO TIES STEEHOUWER
Op de achtergrond de uitgebrande kippenloods. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Wake voor omgekomen kippen

WILLEMSTAD – Een twintigtal mensen hield zondag een wake voor de 26.000 kippen die vrijdagmiddag om het leven kwamen bij een brand in een kippenboerderij aan de Noordlangeweg tussen Willemstad en Zwingelspaan.

De wake werd georganiseerd door Burning Souls, een organisatie die streeft naar meer veiligheid op boerderijen, waar veel dieren in een ruimte worden gehouden. De mensen van deze organisatie hebben allemaal een veganistische levenswijze en ze proberen de publieke opinie en de politiek te bewerken om dieren niet uitsluitend als een productie factor te zien, maar als een organisme waar wij als mensen respect voor moeten hebben.

Vreedzaam

In de berm vlak bij de uitgebrande kippenloods hield Petra Spoor van Burning Souls zondag een korte toespraak, waarin zij opsomde waar er de laatste weken tienduizenden dieren om waren gekomen door branden. Zij vertelde dat haar organisatie niet de eigenaren van de boerderijen lastig wil vallen met hun protesten, maar wel vreedzaam wil demonstreren tegen de grote stallen waar tienduizenden dieren dicht op elkaar moeten leven met alle risico's en gevolgen van dien.

Spoor: "We drukken dan ook iedereen op het hart om niet de erven te betreden en geen herrie te maken."

Brandgevoeliger

De politie was daar blijkbaar wel bang voor en was dan ook aanwezig met een patrouillewagen. "We hebben er zelf voor gekozen om een paar honderd meter vanaf de boerderij onze wake te houden", aldus Petra Spoor. "Overal in Nederland staan boerderijen en schuren waar heel veel dieren worden gehouden terwijl de omgeving dat niet weet. De afzuigingen zijn tegenwoordig zo goed dat er ook niets te ruiken is. Dat lijkt een voordeel te zijn, maar die machines zijn ook brandgevoeliger omdat er stofbranden kunnen ontstaan, brand door kortsluiting en brand in de filters."

Gedenkteken

In de berm van de weg was zondag een klein gedenkteken gemaakt waarbij bloemen werden gelegd. Daarna werd er een minuut stilde gehouden waarbij menig toeschouwer een traantje moest weg pinken. [l]