Werner van Beers (links) en Ron van Bentum zijn twee van de wijkagenten in de gemeente Moerdijk. FOTO MARJANNE DIJKSTRA
Werner van Beers (links) en Ron van Bentum zijn twee van de wijkagenten in de gemeente Moerdijk. FOTO MARJANNE DIJKSTRA Foto:

'Sociale controle was vroeger een stuk groter'

MOERDIJK - Op woensdag 21 maart gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook in de gemeente Moerdijk. In de aanloop hier naartoe besteedt de Moerdijkse Bode aandacht aan verschillende thema's. Deze week de laatste: veiligheid.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Ron van Bentum en Werner van Beers zijn twee van de wijkagenten in de gemeente Moerdijk. Van Bentum is verantwoordelijk voor Klundert, Noordschans, Tonnekreek, Helwijk en Willemstad en Van Beers heeft de supervisie over Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek, Langeweg en Moerdijk. Van Bentum vertelt: "De rol van de wijkagent is vooral een signalerende functie. Dat doen we niet alleen, maar ook met partners zoals bijvoorbeeld de gemeente, de GGz en de woningcorporatie. Ook zetten we zaken door binnen onze eigen organisatie."

Veranderingen

Volgens de twee is het politiewerk continu aan veranderingen onderhevig. Dat komt zowel door veranderingen in de maatschappij als door veranderingen binnen de politieorganisatie zelf. Ron van Bentum: "Door tekorten binnen de organisatie moeten mensen soms misschien zelfredzamer zijn. Aan de andere kant zie je een behoorlijke verschuiving van ons werk als het gaat om hulp aan verwarde personen op straat. Mensen blijven steeds langer met hulp thuis wonen en kunnen dus ook zelf de straat op. Wij zijn dan vaak de mensen die erbij komen. We willen heus graag helpen, maar het neemt een hap uit onze tijd en mankracht." De twee stellen dat de sociale controle vroeger een stuk groter was. Er werd beter op elkaar gelet. Werner van Beers: "We komen wel eens in huizen waarvan we ons afvragen hoe mensen zo kunnen leven. Hulp vragen is vaak moeilijk, maar als wij geen signalen krijgen kunnen we ook niet helpen. Mensen leven in Nederland steeds vaker geïsoleerd."

Problemen

Woninginbraken hebben verspreid over het jaar de meeste impact op het veiligheidsgevoel van mensen, stellen de twee. "Momenteel is het op dat gebied gelukkig zeer rustig, maar dat wisselt gedurende het jaar." Steeds vaker wordt in wijken gewerkt met buurtpreventie: burgerinitiatieven die extra ogen en oren in de wijk zijn. "Zo krijg je een steeds beter beeld van de wijken. Overigens is het ook belangrijk om te weten dat je best 112 mag bellen. Als je iets ziet gebeuren en je wilt er snel de politie bij hebben, dan is dat het juiste nummer. Daar kun je meteen terecht met informatie als kentekens en signalementen", zo stelt Van Beers. Ook drugsproblematiek is nog steeds groot in Moerdijk, maar dat geldt voor heel west-Brabant. "Er worden steeds meer hennepkwekerijen opgerold, maar ook het gebruik in harddrugs zoals GHB neemt toe en ook de overlast die door dat gebruik wordt veroorzaakt. Wijkagenten hebben in de hennepproblematiek vooral een signalerende functie, want we hebben binnen de politie een speciaal hennepteam."


Aanspreekpunt

Het mooiste aan hun werk als wijkagent vinden de twee het feit dat ze de 'spin in het web' zijn. "Je bent het aanspreekpunt voor veel mensen en het werk is zo ontzettend afwisselend. Van hulpverlening tot het aanhouden van een 'zware jongen': je kunt het allemaal meemaken. Het duurt even voor je een wijk en zijn inwoners leert kennen. Sommige mensen weten misschien niet eens wie hun wijkagent is, maar ze weten ons uiteindelijk altijd wel te vinden of dat nu via de telefoon is, via de e-mail, WhatsApp of via social media."

De stelling luidt: De toename van meldingen met betrekking tot verwarde personen legt een hogere druk op politiewerk.

De negen partijen in de gemeente Moerdijk die op 21 maart naar de gunst van de kiezer dingen, reageren hieronder op deze stalling.[l]