Marc Embregts en Mariëtte Landzaat in de aula die straks dienst doet als stemlocatie. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Marc Embregts en Mariëtte Landzaat in de aula die straks dienst doet als stemlocatie. FOTO MIRYAM VAN DER STEE

Betrokkenheid van kinderen bij lokale politiek kan groter

ZEVENBERGEN - Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart doet de aula van de openbare basisschool de Boemerang in Zevenbergen tevens dienst als stemlokaal. Met het oog op die verkiezingen laat de directie van de school, bestaande uit Mariëtte Landzaat en Marc Embregts, haar licht schijnen over de ervaringen met de gemeente Moerdijk.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Mariëtte Landzaat zit al 44 jaar in het onderwijs, waarvan zij 43 jaar werkzaam is op De Boemerang. Marc Embregts neemt 14 jaar kennis en kunde mee.

Gastles

Wanneer de stembus weer op school staat, wordt deze altijd bezocht door verschillende leerkrachten met hun leerlingen. Marc Embregts vertelt dat hij graag zou zien dat de betrokkenheid van kinderen bij de lokale politiek groter wordt. "Laat lijsttrekkers bijvoorbeeld op school komen om een gastles aan groep 7 en 8 te geven." Ook haalt hij de kinderburgemeester in de gemeente Halderberge aan. "Die is er in Moerdijk ook, maar voor een hele korte periode. In Halderberge wordt de kinderburgemeester gedurende een jaar benoemd, door een echte kiesraad bestaande uit kinderen."

Ambitieus

Verder is hij van mening dat de gemeente Moerdijk ambitieus is in haar plannen met betrekking tot het onderwijs. Hij kan een vergelijking maken met verschillende gemeenten en trekt dan de conclusie dat deze gemeente veel doet voor het onderwijs. Mariëtte Landzaat deelt deze mening, maar is ook kritisch. Voor de lopende pilot 'Van Brede school naar integraal kindcentrum' kan de gemeente Moerdijk meer zicht houden op alle vier de deelnemende schoolbesturen, ongeacht de grootte van de school of de overkoepelende stichting.

Transitieatlas

Daarnaast moet de gemeente Moerdijk ook goed participeren op de krimp in het onderwijs en juiste prognoses maken. Er is een transitieatlas opgesteld voor de Borgesiusstichting en de stichtingen OBO en De Waarden. Landzaat en Embregts vinden dat op basis hiervan juiste keuzes gemaakt moeten worden voor de toekomst. "Houd je bijvoorbeeld een kleine school wel of niet open en wat zijn de gevolgen bij sluiting." Ze noemen hierbij een aantal voorbeelden uit de praktijk.

Achtertuin

In het basisonderwijs is de grootste krimp voor deze gemeente inmiddels geweest, maar het voortgezet onderwijs, in dit geval het Markland College, gaat hier de komende jaren mee te maken krijgen. Wat Landzaat onbegrijpelijk vindt, is dat het voor vmbo'ers die basis/kader-niveau doen, niet mogelijk is om in Zevenbergen naar school te gaan. Zij moeten naar de Markland locatie in Oudenbosch reizen. Een gemiste kans, want juist voor deze leerlingen biedt het industrieterrein als achtertuin enorme mogelijkheden en zou thuisnabij onderwijs veel gemakkelijker zijn.

Specialismen

De transitieatlas moet ook een visie kunnen geven op wat de verschillende scholen te bieden hebben. "Er zou op de gemeentewebsite een pagina moeten komen waar alle scholen genoemd worden met hun specialismen. Denk hierbij aan cultuur, sport of een Early Birdschool zoals de Boemerang (Engels vanaf de kleuterklas). Dat kan ouders helpen bij het kiezen van een school."

Preventiebeleid

Ook op het gebied van jeugdzorg valt nog winst te behalen. "We weten nu soms niet meer welke hulpverlener met welk kind of gezin aan de slag is of gaat. Ieder kind heeft recht op een veilige ontwikkeling, dus we moeten op dit gebied beter samenwerken en communiceren."

Sowieso zou Embregts graag zien dat de gemeente inzet op preventiebeleid als het aankomt op jeugdzorg. Voor de nieuwe gemeenteraad nog genoeg uitdagingen dus op voor wat betreft onderwijs en jeugdzorg.[l]