De taarten van Marie-José van Dijk smaakten prima. FOTO TIES STEEHOUWER
De taarten van Marie-José van Dijk smaakten prima. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Moerdijkers steken de handen uit de mouwen bij NLdoet

MOERDIJK - Op verschillende plekken in de gemeente Moerdijk werd er vrijdag en zaterdag gewerkt in het kader van de actie NLdoet.

DOOR TIES STEEHOUWER

Bij ponyclub Prinses Irene in Zevenbergen werd er gesnoeid, bij buurtvereniging het Kloosterblokje in Willemstad werd de bar opgeknapt, de speeltuin in Helwijk kreeg onderhoud, rond het stoomgemaal De Eersteling staken vijftien mensen de handen uit de mouwen, het onderkomen van de Driehoek in Fijnaart werd weer zichtbaar gemaakt, bij het verzorgingscentrum in Standdaarbuiten werd het onkruid verwijderd, het Patersbos in Langeweg werd opgeschoond en het poortgebouw van fort Sabina werd opgeknapt.

Voortvarend

De mensen die zich hadden aangemeld om te klussen in en rond het stoomgemaal aan de Mark tussen Zevenbergen en Standdaarbuiten gingen voortvarend aan de slag. Dat moest ook wel, omdat er heel veel te doen was in het gemaal zelf en het ruime terrein daaromheen. Marie-José en Leo van Dijk hebben in de 47 jaar dat ze in het huis naast het gemaal wonen al heel veel werk verzet, maar omdat het gemaal zelf en de aanpalende gebouwen samen een heel complex vormen is er volgens Leo van Dijk altijd wel wat te doen. De vijftien vrijwilligers gingen dan ook aan de slag met het onderhoud van de inrit, de afwerking van de nok van het gemaal, de herinrichting van het kantoor en het leegruimen van het gebouw zelf.

Wereldverteldag

Het echtpaar heeft naast het gemaal enkele jaren geleden een complete toiletgroep gerealiseerd zodat ze in het gebouw mensen kunnen ontvangen. Op zondag 25 maart gaat dat onder andere gebeuren tijdens de wereldverteldag. Naast het luisteren naar verhalen kunnen er op die dag kinderen kunstschilderen en zijn er jongeren bezig met Arduino; hiermee is het mogelijk apparaten en objecten te creëren die reageren op hun omgeving door middel van digitale en analoge inputsignalen. Het evenement in en rond De Eersteling op het adres Molendijk 24 in Standdaarbuiten wordt gehouden van 14.00 tot 17.00 uur.[l]