In beeld en geschrift en middels verschillende 'doe-kisten' wordt verteld over de agrarische geschiedenis van West-Brabant in de loop der eeuwen. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
In beeld en geschrift en middels verschillende 'doe-kisten' wordt verteld over de agrarische geschiedenis van West-Brabant in de loop der eeuwen. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

'Zonder boer geen voer' nu ook in Moerdijk

ZEVENBERGEN - Wethouder Thomas Zwiers heeft bij kinderboerderij De Dierenploeg in Zevenbergen de tentoonstelling 'Zonder boer geen voer' geopend. Deze reizende tentoonstelling staat opgesteld in het Milieu Educatief Centrum (MEC) van de kinderboerderij.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

In beeld en geschrift en middels verschillende 'doe-kisten' wordt verteld over de agrarische geschiedenis van West-Brabant in de loop der eeuwen. De boer als voedselleverancier speelt daarbij een centrale rol. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan archeologische vondsten die onder meer laten zien hoe in vroegere tijden ons eten werd geproduceerd.

Oorsprong

De tentoonstelling 'Zonder boer geen voer' is gemaakt door het echtpaar Yvonne en Tino Lammers. Yvonne is archeoloog en Tino vormgever, en samen hebben zij een bedrijf dat onder andere tentoonstellingen ontwikkeld. De oorsprong van 'Zonder boer geen voer' ligt in de gemeente Oss. Daar was veel te doen tussen stad en platteland. De stadsarcheoloog van Oss besloot daarop te proberen meer begrip voor elkaar te kweken. Archeologen en boeren zijn gaan samenwerken met als resultaat deze tentoonstelling én meer begrip voor elkaar. Een succes dus. Reden waarom de tentoonstelling een reizende tentoonstelling is geworden en nu van Oost- naar West-Brabant trekt.

Interactief
Het boerenbedrijf wordt vanaf de prehistorie tot nu belicht. Ook in de gemeente Moerdijk was bijna iedereen zo'n vijfduizend jaar geleden een beetje boer.

Het verhaal van de boeren wordt geïllustreerd aan de hand van archeologische vondsten en historische landbouwwerktuigen uit West-Brabant. Voor de kinderen is er daarnaast een touchscreen computer waarmee zij door een interactief spel leren over de archeologische vondsten en welke rol de boeren hierbij hadden. De expositie laat zo een goed overzicht zien van de dagelijkse bezigheden van de Brabantse boeren door de eeuwen heen. "Van verzamelaar zijn we boer geworden en tot op vandaag zijn we nog altijd afhankelijk van wat de boeren ons bieden qua voedsel", zegt Yvonne Lamers.

Educatief
Aan de tentoonstelling is een educatief programma verbonden voor de groepen 5 en 6 van de basisschool. Yvonne is tijdens die lessen dan de gastvrouw en neemt als boerin uit de IJzertijd de leerlingen mee op de reis die boeren hebben gemaakt van toen naar nu. Onderwerpen als het malen van graan, de diverse manieren van ploegen, maar ook de veranderingen die bijvoorbeeld vee op de boerderij heeft ondergaan worden behandeld.

Openingstijden
De tentoonstelling is ook op eigen gelegenheid te bezoeken door belangstellenden. Tot 9 mei is de tentoonstelling aanwezig in het MEC van de kinderboerderij. Openingstijden woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag.

Na 9 mei reist de tentoonstelling door naar het nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert.[l]