Met acht leden is de jeugdbrandweer aan de krappe kant om mee te kunnen doen aan wedstrijden. FOTO KIJKOPMOERDIJK.NL
Met acht leden is de jeugdbrandweer aan de krappe kant om mee te kunnen doen aan wedstrijden. FOTO KIJKOPMOERDIJK.NL Foto: KIJKOPMOERDIJK.NL

Jeugdbrandweer oefent in bouwmarkt

KLUNDERT - De jongens en meisjes van de jeugdbrandweer Moerdijk hoefden tijdens hun wekelijkse oefenavond niet ver te gaan om te laten zien wat ze op brandweergebied in hun mars hebben. Nadat ze zich gehesen hadden in hun brandweerpakken, bleek dat er tegenover de kazerne in de Westerstraat in Klundert in de bouwmarkt aan de overkant brand was uitgebroken.

DOOR TIES STEEHOUWER

De als paniekzaaier ingehuurde Nanny van het Hof uit Dinteloord nam haar rol serieus en probeerde de jeugdige brandweermensen aan het werk te krijgen. Dat lukte prima, maar het had toch nog wel wat voeten in aarde voordat symbolisch het water uit de slangen kwam.

Er kwam natuurlijk geen echt water uit de slangen, maar de oefening bereikte gedurende de oefening toch een hoog echtheidsniveau. Dat kwam vooral door de serieuze aanpak van de jeugdige brandweermannen. De 1- jarige Joelle Kreeft uit Klundert had de leiding van de oefening. Zij had van te voren de locatie verkend en een brandje gesticht met behulp van flikkerlichten. De opdracht van de oefening was de locatie verkennen, eventuele slachtoffers veilig stellen en de brand blussen. Jasper Dekker had als bevelvoerder de leiding van de operatie.

Evaluatie

De eigen veiligheid is bij zowel een oefening als bij een echte brand erg belangrijk. Met de grootste omzichtigheid gingen de mannen dan ook de trap op die leidde naar het hart van de brand in het kantoortje boven de zagerij van de bouwmarkt. De locatie van de oefening was belangeloos beschikbaar geteld door de eigenaar. Samen met zijn personeel keek hij belangstellend, maar ook wat angstig toe. Bij het naar boven gaan via de trap werden de treden luidruchtig geteld zodat iedereen wist waar hij aan toe was. Al snel werd het eerste en enige slachtoffer gevonden in de persoon van Rayno Sulkers. Hij bleek niets te mankeren. Aan de uitvoering van de oefening mankeerde, na de evaluatie, ook weinig. Wel concludeerde de bevelvoerder dat er te weinig aan de eigen veiligheid was gedacht. Zo was er verzuimd om voordat men het pand betrad 'een straal te zetten'. Voordat de brandweer naar binnen gaat moet er namelijk druk staan op de slangen, zodat er bij calamiteiten geblust kan worden.

Krap

Met acht leden is de jeugdbrandweer aan de krappe kant om mee te kunnen doen aan wedstrijden. De Jeugdbrandweer Moerdijk komt elke vrijdagavond samen voor een oefening. Meestal is dit een inzet in een school, woning of fabriek. Het gaat erom hoe je het beste een (nep)brand veilig en juist kan benaderen en kan blussen. Naast het blussen, leert men ook hoe de grote brandweer te werk gaat. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd door Stichting Jeugdbrandweer Nederland. Daarnaast is de jeugdbrandweer aanwezig op Koningsdag in Klundert, wordt er gecollecteerd voor de Brandwondenstichting en helpt men bij rolstoelvierdaagse in Zevenbergen.

Opgeven kan via de site: www.jeugdbrandweermoerdijk.nl [l]