Bloemen voor de vertrekkende raadsleden. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Bloemen voor de vertrekkende raadsleden. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Burgemeester zwaait negen raadsleden uit

ZEVENBERGEN - Tijdens een speciale openbare raadsvergadering heeft de gemeente Moerdijk afscheid genomen van de zittende raad en daarmee van negen raadsleden. Burgemeester Jac Klijs had voor ieder van hen een persoonlijk woordje voorbereid, waarbij vooral de loftrompet schalde.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Alvorens de burgemeester zich tot de scheidend raadsleden richtte, memoreerde hij kort over de afgelopen raadsperiode van vier jaar. Hij constateerde dat het best rustig en stabiel verlopen is. De scheidslijn tussen de coalitie en de oppositie was niet te scherp. Positief gevolg hiervan is de toegenomen waardering voor de dienstverlening van de gemeente en meer burgerparticipatie.

Verdienste

Als eerste werd scheidend raadslid Frans Fakkers (Onafhankelijk Moerdijk) door de burgemeester gecomplimenteerd voor zijn inzet voor die burgerparticipatie. "Jij stond hiervan aan de wieg als wethouder." Daarnaast noemde Klijs de organisatieontwikkeling die de gemeente doorgemaakt heeft een verdienste van Fakkers. Dat de ambtenaar van morgen anders is dan die van gisteren, had Fakkers goed begrepen en ook dat het daarvoor belangrijk is om te investeren in jonge gedreven mensen. De personeelsorganisatie moest worden omgeturnd en dat is gelukt. Fakkers begin 1970 als raadslid in de toenmalige gemeente Fijnaart. Ondanks het onfortuinlijke einde van zijn wethouderschap vorig jaar, neemt Klijs met een positief gevoel afscheid.

Succes

Opvallend was de aanwezigheid van Fred Wozniak (Zorgzaam Moerdijk). Ook hij keert niet terug in de gemeenteraad. Na een paar maanden verstek te hebben laten gaan in de raadszaal na de verdenking van fraude, nam hij toch persoonlijk afscheid. "Onze man in Langeweg", noemde de burgemeester hem. Ook de man van rust en alleen het woord voeren wanneer dat nodig is. Klijs wenste hem veel sterkte en succes met de gerechtelijke procedure en verdere carrière. Succes werd ook Henriette Dane (CDA) toegewenst, in alle opzichten. Zij verlaat de gemeenteraad, omdat zij vanwege de liefde naar elders verhuist. Haar politieke metgezel Leo Smid werd voor nu bedankt door Klijs. "Je bent een steunpilaar in de CDA-fractie", sprak hij. "Gezien de coalitieonderhandelingen zien we je misschien wel weer terug."

Teleurstelling

Die woorden vielen ook Remco Heus (VVD) ten deel. "Er is niet veel fantasie voor nodig dat we je terug gaan zien in de raad", zei Klijs lachend. Hij werd toch kort geroemd om zijn volle betogen, doorspekt met humor en zijn drive er altijd iets van te willen maken. Ook Diman Kamp (VVD) verwacht Klijs terug te zien in de nieuwe gemeenteraad. Dat geldt helaas niet voor Remco Luhrman (SP). De verkiezingsuitslag van 21 maart was een grote teleurstelling voor zijn partij. De burgemeester bedankte hem voor zijn bijdrage en wilde dat er meer werkers op de achtergrond waren zoals Luhrman. Marco Weeda (Onafhankelijk Moerdijk) kon niet aanwezig zijn. Hij heeft zelf gekozen om afscheid te nemen van de raad vanwege zijn drukke agenda.

Voorbeeld

Esther Eenhuizen (GroenLinks) maakte eenzelfde keuze. Burgemeester Klijs noemde haar een bezige bij en een voorbeeld voor iedereen in hoe je het woord kunt voeren, incluis hemzelf. En dat deed Eenhuizen vervolgens dan ook. "Ik heb immers genoeg spreektijd overgehouden de afgelopen vier jaar", begon ze haar betoog waarin ze haar dank uitsprak naar het bestuur van GroenLinks en vertelde dat ze de combinatie werk, gemeenteraad en vrijwilligerswerk te zwaar vindt. GroenLinks deed dit keer niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen, maar Eenhuizen wees er subtiel op dat er daarna vast wat stoelen vrij gehouden kunnen worden gezien de landelijke verkiezingsuitslag van haar partij. De vertrekkende gemeenteraadsleden ontvingen vervolgens allemaal een bos bloemen en een pentekening.[l]