Met de komst van de dieren wordt een grote wens vervuld van veel cliënten. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Met de komst van de dieren wordt een grote wens vervuld van veel cliënten. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Kinderboerderij Zevenbergen heeft dependance met kippen en konijnen

ZEVENBERGEN - Onder veel belangstelling van bewoners en familieleden, verzorgenden, vrijwilligers en de bezoekers van de dagbesteding, heeft burgemeester Jac Klijs donderdag de dependance geopend van kinderboerderij De Dierenploeg bij de Zeven Schakels in Zevenbergen. In de binnentuin van het verzorgingshuis is een mooie ren geplaatst waar vanaf nu vijf bijzondere raskippen en vier konijnen wonen.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

"Hiermee wordt een grote wens vervuld van veel van onze cliënten", vertelt Nanny van Gestel. Zij is projectleider bij Surplus. Het project past bij het plan 'Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen' wat enkele jaren geleden door staatssecretaris Van Rijn werd gepresenteerd. Dit plan is erop gericht om de kwaliteit van ouderenzorg te vergroten en binnen Surplus wordt sindsdien gestuurd op vraaggericht aanbod. Met het project Mr en Mrs Plus werden daarom wensen ingezameld, waarbij dieren in de binnentuin een hele grote bleek te zijn.

Voorwaarde
Van Gestel vertelt dat vervolgens de samenwerking is gezocht met kinderboerderij De Dierenploeg om deze wens te vervullen. De Dierenploeg was meteen enthousiast en kwam met een ontwerp voor een ren. De kosten van deze ren en de verzorging van de dieren worden door Surplus gedragen. Een harde voorwaarde van Surplus was en is dat De Dierenploeg de verzorging van de dieren op zich neemt. Dat gaan Sjef de Ridder en Astrid Roelofs doen. Zij zijn al jaren vaste verzorgers bij de kinderboerderij en hebben beide zin in deze nieuwe uitdaging. "We zullen goed controleren of de pootjes naar beneden staan en de kopjes omhoog blijven, maar dat komt vast goed."

Wennen
Twee weken geleden werd symbolisch de eerste paal geslagen door rayonmanager Louise van Hoorn van Surplus, samen met Frans van Kouwen van de kinderboerderij en mevrouw De Lindt, mevrouw Broeders en de heer Mostert, alle drie bewoners van het verzorgingshuis. En nu staat er een mooie ren waarin de dieren tijdens de opening hun intrek mochten nemen. Eerst nog wel in de hokken, omdat ze moeten wennen. Over een paar dagen mogen zowel de kippen, waaronder twee hele mooie Noord-Hollandse blauwen, als de konijnen vrij rondlopen in de ren. "Dus vergeet niet altijd het poortje sluiten wanneer u hierdoor gaat, want anders lopen ze weg", zei burgemeester Klijs dan ook bij de opening.

Bankje
De dierenren is rolstoeltoegankelijk. Ook staat er een bankje in de ren waarop de mensen kunnen zitten terwijl ze genieten van de dieren om zich heen. Dit bankje is geschonken door de Stichting De Plus van Surplus. Deze stichting ondersteunt innovatieve initiatieven binnen de organisatie van de zorgverlener met financiële bijdragen voor projecten die iets extra's bieden voor de cliënten. En dat extra's mag de dierenren gerust genoemd worden. Het is de bedoeling dat de bewoners zelfstandig een bezoekje brengen aan de dieren met al dan niet een vrijwilliger. In de nabije toekomst willen de verzorgers Roelofs en De Ridder de bewoners ook betrekken bij de verzorging van de dieren.

Voeren
Frans van Kouwen van De Dierenploeg bedankte Surplus voor de prettige samenwerking in dit project. Hij drukt iedereen nog eens op het hart om de dieren vooral niet te voeren. En wanneer iemand toch mocht vergeten het poortje van de ren te sluiten grapt hij dat kippen altijd terugkomen. "Ze hebben het veel te goed hier." Burgemeester Klijs, zelf dierenliefhebber, snapt dat het initiatief van de dierenren zeer in de smaak valt. "Ik denk dat aaien en kijken naar dieren hier in sommige gevallen beter zijn dan welk medicijn dan ook, dus laten we er vooral zorgvuldig mee omgaan."