Eef Schoneveld werd alom gewaardeerd voor zijn inzet, maar met zijn proces waren niet alle partijen het eens.
Eef Schoneveld werd alom gewaardeerd voor zijn inzet, maar met zijn proces waren niet alle partijen het eens. Foto:

Helmi Huijbregts nieuwe informateur in Moerdijk

ZEVENBERGEN - Helmi Huijbregts-Schiedon is door de VVD Moerdijk aangewezen als nieuwe informateur in een poging een coalitie van de grond te krijgen in de gemeente. Huijbregts is momenteel lid van de Eerste Kamer en heeft ruime ervaring in het openbaar bestuur. Eerder was zij lid van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant, burgemeester van de gemeente Oosterhout en waarnemend burgemeester in Roosendaal, Lochem en Bronkhorst.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Tijdens de openbare raadsvergadering van afgelopen donderdag waarin wethouder Eef Schoneveld (Onafhankelijk Moerdijk) als formateur zijn bevindingen en conclusies over zijn verkenning van de coalitievorming deelde, bleek deze verkenning voor een aantal partijen nog niet afdoende. Voor de VVD was dat reden om een vervolg voor te stellen en hiervoor een externe informateur aan te wijzen.

Schorsing

Dit gebeurde na een schorsing van de vergadering. Daarvoor werd namelijk duidelijk dat de rapportage zoals die door huidig wethouder Schoneveld gepresenteerd werd, niet door iedereen als volledig en afgerond beschouwd werd. Daar waar door de meeste partijen een rapportage over slechts een verkenning verwacht werd, presenteerde Schoneveld al een behoorlijk afgebakende analyse: een coalitie met VVD, Moerdijk Lokaal en Onafhankelijk Moerdijk waarmee vijftien van de vijfentwintig raadszetels bezet worden.

Analyse

Na de rapportage door wethouder Schoneveld reageerde Désirée Brummans van het CDA dat de uitkomst die hij presenteerde voor haar partij geen verrassing was. Wel zei Brummans verbaasd te zijn over de analyse die nu gepresenteerd werd en ook over het proces wat hieraan vooraf is gegaan. "We hebben het helemaal nog niet gehad over onderhandelingspunten en personele invulling. Er is nog heel veel niet aan de orde geweest." Dat Onafhankelijk Moerdijk daarnaast het voortouw heeft genomen bij deze verkenningsronde is wat haar betreft niet juist. Dat had de VVD moeten zijn in haar optiek. Zij stelde daarom voor om het proces opnieuw uit te voeren, met de VVD aan de leiding en een externe informateur.

Winnaars

Wim de Pijper van Burger Belangen Moerdijk (BBM) deelde de mening van het CDA. Onafhankelijk Moerdijk kan wat hem betreft niet voorgaan in de definitieve formatie, omdat de kiezer de partij heeft afgestraft. Hij ziet de VVD en Moerdijk Lokaal als de winnaars van de verkiezingen van 21 maart. Waar menig partij ook over viel, was dat Schoneveld als formateur naast de negen gesprekken met de fractievoorzitters apart nog gesprekken heeft gevoerd met de VVD en Moerdijk Lokaal. "Dit was niet afgesproken", zei Bert Schreuders van ChristenUnie hierover. Schoneveld reageerde hierop met de mededeling dat deze gesprekken gevoerd zijn naar aanleiding van vragen van de VVD. Deze partij wilde weten of Moerdijk Lokaal de transitie kan maken van oppositie- naar coalitiepartij en ook of de partij in staat is een goede bestuurder naar voren te schuiven.

2.0 versie

Danny Dingemans van de VVD stelde dat Schoneveld zijn werk als formateur goed gedaan had, maar dat de verkenning nog niet klaar is wat hem betreft. De VVD wil een stabiele en ambitieuze coalitie vormen waarin ook een stevige basis moet zijn voor vertrouwen in elkaar. Dat is nu nog te ongewis. Hij vertelde waarom de VVD de vragen aan formateur Schoneveld had gesteld over Moerdijk Lokaal. "Zij zaten er de laatste vier jaar anders in dan ons. We zitten lang niet altijd op één lijn en hebben duidelijk andere keuzes gemaakt. We nemen Moerdijk Lokaal zeer serieus als mogelijke kandidaat, maar sluiten geen enkele andere partij uit. Het proces is nog niet afgerond."
Dingemans deed daarom het voorstel om een onafhankelijke externe informateur aan te wijzen die een zogenaamde 2.0 versie van de verkenning gaat uitvoeren. Alle partijen stemden hiermee in.[l]