Wethouder Jaap Kamp speldt de versierselen op bij Johan Schot. FOTO TIES STEEHOUWER
Wethouder Jaap Kamp speldt de versierselen op bij Johan Schot. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Koninklijke onderscheiding voor Johan Schot

WILLEMSTAD - Tijdens de jaarvergadering van de heemkundekring De Willemstad heeft wethouder Jaap Kamp bij Johan Schot de versierselen opgespeld behorende bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast werd hij vereerd met de zilveren draagspeld van Brabants Heem.

DOOR TIES STEEHOUWER

De jaarvergadering stond in het teken van het 40-jarig bestaan van de heemkundekring. Johan Schot is vanaf 1991 bestuurslid bij De Willemstad. Hij was onder andere penningmeester en heeft nu de functie van secretaris. Daarnaast zette hij zich in voor de heemzolder in het Mauritshuis, richtte hij tentoonstellingen in, vertelde hij de jeugd over de geschiedenis van Willemstad en bekleedde hij nog vele andere functies binnen de kring en daarbuiten.

Voortvarend

Toen de heemkundekring De Willemstad 40 jaar geleden werd opgericht was ze niet de eerste in de Westhoek. In Klundert, Zevenbergen en Fijnaart waren enkele jaren daarvoor al heemkundekringen opgericht. De kring in Willemstad ging voortvarend van start. Binnen vijf jaar kon men beschikken over een eigen expositieruimte op de zolder van het Mauritshuis. Duizenden mensen, waaronder veel toeristen, bewonderden de permanente tentoonstelling van veel spullen die door de mensen van de vissers- en landbouwgemeente in de loop der eeuwen waren gebruikt. De oprichtingsvergadering werd gehouden in het Mauritshuis en bezocht door veertig mensen. Het was de vijftigste kring van Brabants Heem. Nu heeft de kring 250 leden.

Jaarboeken

In de loop der jaren werden er zeven jaarboeken uitgegeven en sinds 1982 verschijnt drie maal per jaar de periodiek 't Ravelijn. Iemand die heel veel schrijft voor de kring is Cees van Mastrigt. Hij schreef onder andere een boek over de geschiedenis van de stad. In 2013 werd hij erelid. Zoals elke heemkundekring verzorgt ook De Willemstad zo nu en dan tentoonstellingen. Een bijzondere was die over 400 jaar vesting in 1983. Die werd toen door Prinses Margriet geopend. Om de twee jaar houdt de kring de tentoonstelling Willemstad Creatief in het Arsenaal. "Deze keer wordt het een heel bijzondere", licht voorzitter Addi Kamp alvast een klein tipje van de sluier op. "Hij wordt in het tweede en derde weekend van september gehouden en we gaan deze nog professioneler inrichten dan voorheen."

Wandeling

Andere programmapunten voor dit jaar om het 40-jarig bestaan te vieren zijn onder andere een speciale wandeling door de stad op 18 augustus. Het is op die dag de bedoeling dat er enkele bijzondere gebouwen en huizen in Willemstad aan de binnenkant worden bekeken. Dit gebeurt onder leiding van gidsen die bekend zijn met de situatie ter plekke. Als klap op de vuurpijl komt er dit jaar een bijzondere uitgave van de periodiek 't Ravelijn in kleur uit. Als alle evenementen zo goed worden bezocht als de lezing van Neerlandicus Wim Daniels vorige maand, waar 130 mensen op afkwamen, dan wordt het voor De Willemstad een geslaagd jubileumjaar.[l]