De Fendert Zingt met thema Hard Rock en Heavy Metal

ZEVENBERGEN - Zaterdag 21 april wordt complex De Borgh te Zevenbergen omgetoverd in een Hard Rock en Heavy Metal Paleis. De Fendert Zingt koren en vocal groep festival viert haar 3e lustrum met dit thema.

15 jaar geleden is dit festival geboren in het voormalige dorpshuis 'De Witte Roos' te Fijnaart. Na een aantal jaar in De Parel is het festival in Zevenbergen beland. Desalniettemin blijft het een festival met een 'Fenderts hart'. Deze editie van het landelijk gerenommeerde festival heeft als thema Hard Rock en Heavy Metal. Dat is best gedurfd, vooral voor de acht a cappella vocal groups die de uitdaging aangegaan zijn. De zes grote popkoren hebben al baat bij begeleiding van combo’s en orkestbanden. Dat is op zich al heftig. De jury, bestaande uit voorzitster Babz Verhoeven (Vocalized zangcoaching), Sanne Christensen (Vocalized” zangcoaching) en Ronald Becker (o.a. van de gerenommeerde professioneel ensemble Intermezzo), heeft de zware taak die 'appels' met 'peren' (popkoren en vocal groups) te vergelijken en beoordelen.

Ontmoetings- en netwerkdag
De Fendert Zingt is geen competitie. Het is vooral een ontmoetings- en netwerkdag voor koren zowel uit regio Zuid en die lid zijn van BALK (Bond voor A Cappella en Lichte Muziek Koren), als ook landelijk gevestigde koren. Zij komen naar het festival om op een positieve manier beoordeeld te worden en voorzien te worden van opbouwende kritiek waarmee ze aan de slag kunnen gaan. Het doel is kwaliteitsverbetering. Door met een thema te werken, daagt de organisatie de deelnemers uit om repertoirevernieuwing te bewerkstelligen. De deelnemers worden gevraagd minimaal 1 nummer te brengen dat in het thema past. Dit nummer wordt apart beoordeeld en dingt mee naar de themaprijs. Er wordt ook rekening gehouden met de kleding, de uitstraling, de podiumpresentatie etc.

Diverse prijzen
Er zijn diverse 'prijzen' te verdienen, deze zijn echter bedoeld als motivatie en inspiratie. Bijvoorbeeld: een van de prijzen is 'De Belofte'. Deze prijs wordt gegeven aan het koor en de vocal group die de meeste potentie laat zien voor toekomstige ontwikkeling. Ze zijn waarschijnlijk nu nog niet de beste groep maar wellicht met hard werken en veel repeteren wordt het een super groep. Er wordt gedurende de dag drie workshops gegeven door CVT zangpedagoge Chantal Sennema. Het thema? Natuurlijk! Het zingen van hard rock en heavy metal muziek! Aan de hand van delen van nummers zoals Enter Sandman van Metallica worden de grenzen van de stem opgezocht op een gezonde wijze. Ook bezoekers mogen aan deze workshops deelnemen.
Kaarten zijn te koop via www.defendertzingt.nl tot en met vrijdag 20 april en aan de deur bij De Borgh, IJshof 1 te Zevenbergen. [l]