Misstanden bij controles van palletbedrijven

MOERDIJK - Bij een integrale bestuurlijke controle van diverse overheidsdiensten bij acht palletbedrijven in de gemeente Moerdijk zijn vorige week een aantal misstanden aan het licht gekomen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Bij een aantal daarvan werd geconstateerd dat niet voldaan werd aan de verplichting tot tijdregistratie conform de Arbeidstijdenwet. In twee gevallen waren gasflessen onveilig opgeslagen. Verder bleek dat bij één bedrijf werknemers te weinig uitbetaald krijgen en dus de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag niet werd nageleefd. Op enkele plaatsen was verder sprake van een arbeidsonveilige situatie omdat werd gewerkt met ongekeurde middelen; ook werden twee machines stilgelegd. Tot slot waren bij één bedrijf twee mensen met een uitkering aan het werk.

Preventief

Burgemeester Jac Klijs toonde zich tevreden over de integrale aanpak van de controle. "Het levert niet alleen een actueel inzicht op, maar werkt ook preventief. Gezamenlijk brengen we het belang van het naleven van wet- en regelgeving bij de bedrijven onder de aandacht."

De controle werd uitgevoerd door de Inspectie SZW, de Belastingdienst en de gemeente Moerdijk. De politie, Koninklijke Marechaussee, UWV en Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant waren aanwezig ter ondersteuning.[l]