Het primaire doel blijft dat de slachtoffers van de Ramp met de Rhenus 127 niet vergeten worden, vindt het Oorlogsgravencomité.
Het primaire doel blijft dat de slachtoffers van de Ramp met de Rhenus 127 niet vergeten worden, vindt het Oorlogsgravencomité. Foto:

Geen gezamenlijke herdenking Rhenus ramp

WILLEMSTAD - Op vrijdag 4 mei wordt er geen gezamenlijke Belgische en Nederlandse herdenking van de Ramp met de Rhenus 127 op de Erebegraafplaats in Willemstad gehouden.

DOOR PETER HOUTEPEN

De Koninklijke Nationale Strijdersbond van België heeft te kennen gegeven op Tweede Pinksterdag, 21 mei, een eigen herdenking in Willemstad te houden. Het Oorlogsgravencomité Willemstad respecteert dit besluit. "Voor ons blijft het primaire doel dat de slachtoffers van de Ramp met de Rhenus 127 niet vergeten worden en, gezien het open karakter van de Erebegraafplaats, er voor een ieder een mogelijkheid is en blijft, de alhier begraven militairen op ieder tijdstip en op eigen wijze te herdenken", aldus Simon Nieuwkoop namens het comité.

Monument

Op 4 mei om 16.30 uur houdt het Oorlogsgravencomité Willemstad een korte samenkomst op de Erebegraafplaats aan het Hollandsch Diep. Er worden dan bloemen gelegd op het monument met de namen van de 167 militairen die bij de ramp, die zich op 30 mei 1940 op het Hollandsch Diep voltrok, zijn omgekomen, en bij twee gedenkstenen met de namen van de tien Belgische militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog elders in Nederland zijn omgekomen, maar in Willemstad herbegraven zijn. Een ieder die deze korte plechtigheid wil bijwonen is van harte welkom.

Middelen

In 2015 besloot het Oorlogsgravencomité Willemstad om met ingang van het jaar 2016 de jaarlijkse herdenking van de Ramp met de Rhenus 127 voortaan op 4 mei te houden, voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking. De reden daarvan was dat de lokale overheid te kennen gaf haar ondersteuning en deelname aan de herdenking in het kader van de realisatie van de participatiesamenleving met ingang van dat jaar te beëindigen. Aangezien het Oorlogsgravencomité niet over eigen middelen beschikt om de herdenking op de oude voet voort te zetten, werd naar een haalbaar alternatief gezocht. Dat werd gevonden door een samenwerking aan te gaan met het Comité 'Zij die Vielen', dat de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking in Willemstad organiseert.

Traditie

Daarmee kwam er een einde aan een traditie. Vanaf 1950 werd de jaarlijkse herdenking van de Ramp met de Rhenus 127, met uitzondering van de jaren 2001 tot en met 2003, steeds op Tweede Pinksterdag gehouden. Dit vond het gemeentebestuur van Willemstad hiervoor de meest geëigende dag, vooral als men wilde rekenen op de welwillende medewerking van de Willemstadse ingezetenen. Het gemeentebestuur wilde komen tot één jaarlijkse herdenking door alle Belgische verenigingen en bonden gezamenlijk, en per se niet op een zondag.

Eerste

Begin 1945 vond de eerste georganiseerde Belgische herdenking plaats. De eerste 'grote' dodenhulde van Belgische zijde voltrok zich op 30 mei 1946.[l]