OM acht het niet correct dat een partij met slechts twee raadszetels, de PvdA (zie foto) een wethouder levert. ARCHIEFFOTO MIRYAM VAN DER STEE
OM acht het niet correct dat een partij met slechts twee raadszetels, de PvdA (zie foto) een wethouder levert. ARCHIEFFOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Coalitievorming Moerdijk verloopt moeizaam

ZEVENBERGEN - Ook de tweede poging tot de vorming van een coalitie in de gemeente Moerdijk is op niets uitgelopen. Onafhankelijk Moerdijk (OM), VVD, CDA en PvdA hebben hun onderhandelingen gestaakt. De vierpartijencoalitie werd onderzocht op voorspraak van (tweede) informateur Helmi Huijbregts.

DOOR PETER HOUTEPEN

Gedurende de overleggen die hierover hebben plaatsgevonden, heeft OM een standpunt ingenomen over het advies aangaande een vierde coalitiepartner. Nadrukkelijk is daarbij gekeken naar de verkiezingsuitslag, als afspiegeling van de mening van de inwoners van de gemeente Moerdijk.

Invloed

Hoewel formeel mogelijk, acht OM het niet correct dat een partij met slechts twee raadszetels, de PvdA, voor de komende vier jaar een wethouder levert. Dit in relatie tot de totale raadsomvang van 25 zetels alsook in relatie tot de omvang van de eigen OM-fractie met zes zetels. "Een partij met drie keer zoveel zetels krijgt op deze wijze binnen het college eenzelfde invloed en portefeuillebelang als een partij met twee zetels", meent OM.

Verkiezingsuitslag

Door Onafhankelijk Moerdijk zijn diverse varianten ingebracht. Ook een coalitie en een college op basis van de verkiezingsuitslag en daarmee de keuze van de inwoners van Moerdijk, dus inclusief Moerdijk Lokaal, is daarbij aan de orde geweest. "Wij hebben moeten concluderen dat voor de VVD en het CDA slechts de afgebakende variant VVD, CDA, PvdA en OM tot de mogelijkheden behoorde. Op geen enkel alternatief is aansluiting gezocht."

Beraad

Na uitvoerig beraad heeft OM om deze reden besloten om het advies van informateur Helmi Huijbregts op dit punt niet over te nemen en niet mee te werken aan de verdere uitwerking daarvan. Onafhankelijk Moerdijk blijft openstaan voor oriƫntatie op alle andere denkbare coalitievarianten en het hervatten van de gesprekken.

Onderschrijven

OM laat weten het informateursadvies op een aantal onderdelen te onderschrijven. "Zo moeten de partijen naar onze mening nu daadwerkelijk twee varianten zorgvuldig en in gezamenlijkheid onderzoeken." In de eerste plaats de variant met normatief drie wethouders en de variant met normatief vier wethouders. "Naast natuurlijk een formateur moeten wat ons betreft zowel de burgemeester als de gemeentelijke organisatie bij het onderzoek betrokken worden. Ook staan wij in principe open voor voortzetting van de huidige coalitie."

'Op geen enkel alternatief is aansluiting gezocht'