Wethouder Jaap Kamp schept zand in de vrachtwagen onder belangstelling van enkele omwonenden. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Wethouder Jaap Kamp schept zand in de vrachtwagen onder belangstelling van enkele omwonenden. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Zevenbergschen Hoek jaar lang op de schop

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Deze week is het startschot gegeven voor het herinrichten van de Hoofdstraat en Driehoefijzerstraat in Zevenbergschen Hoek. Wethouder Jaap Kamp laadde daartoe met een grote kraan scheppen zand in een vrachtwagen, waarmee de officiële start een feit werd.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Het betreft hier de laatste fase van het infrastructuurproject in deze kern. Eerder werden de Gelderseweg en de Vlijt al aangepakt. Een project waarbij de inwoners van Zevenbergschen Hoek nauw betrokken werden en zijn, en wat uiteindelijk moet zorgen voor het voorkomen van het sluipverkeer waar het dorp al jaren mee kampt.

Verantwoordelijk

Huub Sens-Husson is als projectleider van de gemeente Moerdijk verantwoordelijk voor de gang van zaken. Hij vertelt dat er naast versmalling van de twee hoofdwegen ook fietsstroken aangelegd worden. Asverspringen en verschillende parkeervakken met mooie groenstroken moeten het plaatje compleet maken. "Met deze aanpassingen hopen we de huidige verkeersproblematiek het hoofd te bieden."

Handhaving

In een eerder stadium werden de Gelderseweg en de Vlijt aangepakt met als doel het verkeer om het dorp heen te leiden. Dat heeft echter nog niet het gewenste effect gehad. Het sluipverkeer blijft de route door het dorp vinden. Ook al mag sinds eind 2017 slechts bestemmingsverkeer het dorp in en uit tijdens de ochtendspits, de vrachtwagens blijven komen. "Strengere handhaving had voor ons al een groot verschil gemaakt", reageert één van de omwonenden die al vijftig jaar op Dun Hoek woont zonder heel veel overlast te ervaren van het sluipverkeer. Hij wordt hierin bijgestaan door nog enkele bewoners.

Heftig

Voor een aantal van hen geldt dus dat de werkzaamheden zoals deze nu plaatsvinden niet nodig geweest waren. Ze vinden het heftig. Dat het hele project door veel bewoners zo wordt ervaren, daar gaat wethouder Jaap Kamp niet aan voorbij. "Dit is het sluitstuk van alle werkzaamheden. De bewoners gaan zeer zeker overlast ervaren, maar dat kunnen we helaas niet voorkomen. Er staat een jaar gepland voor het hele traject, maar we zetten alles op alles om die termijn te verkorten."

'Bewoners gaan zeer
zeker overlast ervaren'

App

Om de bewoners tegemoet te komen tijdens de werkzaamheden heeft de gemeente Moerdijk samen met aannemer Kroeze Infra BV een aantal voorzieningen getroffen. Er is op het Kerkplein een informatiebord geplaatst en op de website van www.moerdijkmeermogelijk.nl is ook nog extra informatie te vinden. Daarnaast is een speciale app ontwikkeld, namelijk 'ZevenbergschenHoek', die gratis te downloaden is via de Appstore of Playstore waarin de laatste nieuwtjes te vinden zijn, maar waarmee ook vragen gesteld kunnen worden.

Omgevingsmanager

Die app is voor de bejaarde heer Joore, die aan de Hoofdstraat woont, een brug te ver. Hij heeft liever persoonlijk contact. Hij wendt zich dan ook tot Joleen Schrier, die als omgevingsmanager is aangewezen door Kroeze Infra BV. Zij onderhoudt de dagelijkse contacten met de bewoners en helpt hen waar zij kan met problemen die zich voordoen. Zo vroeg Joore haar wanneer hij zijn auto weer bij de deur kwijt kan. Schrier kon hem melden dat het streven was om dat dezelfde avond nog mogelijk te maken en anders de dag erop. Ook werd zij op de eerste dag van de werkzaamheden al geconfronteerd met het probleem vuilcontainers. Die konden niet aan straat gezet worden. Zij regelde meteen dat dit opgepakt werd en dat de containers op een verzamelplaats geplaatst werden. "Ik bemoei me met alles, behalve met de bouw zelf", zegt Schier lachend.[l]