Het Zeekadetkorps Moerdijk is sinds 2010 de trotse eigenaar van de Van Versendaal.
Het Zeekadetkorps Moerdijk is sinds 2010 de trotse eigenaar van de Van Versendaal.

Open dag Zeekadetkorps Moerdijk in haven Willemstad

WILLEMSTAD - Het Zeekadetkorps Moerdijk organiseert op zaterdag 26 mei een open dag in de binnenhaven van Willemstad met haar opleidingsschip de Van Versendaal, de voormalige mijnenveger van de Koninklijke Marine.

DOOR PETER HOUTEPEN

Het Zeekadetkorps Moerdijk is sinds 2010 de trotse eigenaar van de Van Versendaal. Op korpsdagen verblijven de kadetten op dit 33 meter lange, karakteristieke schip, dat een kleurrijke geschiedenis met zich meedraagt. Het korpsschip is gelegen in de gemeentehaven van Moerdijk, Den Bels.

Bemanningslid

Bij de zeekadetten maken kinderen vanaf negen jaar op een plezierige manier kennis met het leven en werken op en bij het water. "En als er gevaren wordt dan ben je geen passagier maar een bemanningslid", stelt voorzitter Adri de Rijke van het korps.

Belevenis

Het verblijf op een korpsschip is volgens hem een belevenis. "Tijdens het varen op de rivieren ben je net zo serieus bezig als de beroepsvaart. Je staat aan het roer, navigeert, houdt de radar in de gaten, werkt in de machinekamer of bent met de trossen in de weer bij het afmeren." Dit gebeurt onder begeleiding van ervaren officieren. "Aan boord leer je zo samen te werken en als je wat meer ervaring hebt ga je ook leiding geven."

Ook in kleinere boten kan het spannend zijn. "Een zeilvlet de baas blijven met flinke wind of stroom lukt je niet zomaar. En voor een roeitocht in een grote marinesloep moet je wel wat in huis hebben. Een zeekadet is sportief en houdt van uitdagingen. Maar een zeekadetkorps is meer dan een watersportvereniging."

Brevetten

Kadetten leren hoe je moet zeilen, roeien, wrikken en navigeren. Daar krijg je ook brevetten voor. Verder wordt geleerd wat je allemaal aan boord van het korpsschip moet doen: van het onderhouden van het schip, het omgaan met de motoren en de elektrische voorzieningen, het koken aan boord tot aan navigatie en reddingsprocedures volgen. "Je begint onder leiding van een oudere zeekadet en na je zeventiende kun je verder gaan als begeleider van jonge kadetten. Er worden EHBO trainingen gegeven en je kunt, vanaf 16 jaar, het vaarbewijs halen."

Ontmoeten

De zeekadetten ontmoeten hun vrienden van andere korpsen in het land een aantal keren per jaar tijdens cursussen en trainingen, landelijke korpswedstrijden en op verschillende kampen. Het zomerkamp wordt over het algemeen beschouwd als het hoogtepunt. De zeekadetten zijn elke zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur te vinden op en rond het korpsschip in de oude haven van Moerdijk.

Wie een uitdaging aandurft, varen aantrekkelijk vindt, onderdeel wil uitmaken van een team en wil ontdekken wat er op het water allemaal te beleven valt, is welkom op de open dag op zaterdag 26 mei tussen 11.00 en 15.00 uur om nader kennis te maken met het korps op het historische opleidingsschip aan de kade van de buitenhaven van Willemstad.[l]