Een klassenfoto van het eerste uur. Rechts schoolhoofd Kees Hendrikx. FOTO HEEMKUNDEKRING DIE OVERDRAGHE
Een klassenfoto van het eerste uur. Rechts schoolhoofd Kees Hendrikx. FOTO HEEMKUNDEKRING DIE OVERDRAGHE Foto:

Openbare school De Cocon bestaat veertig jaar

KLUNDERT - In 1975 werd de eerste aanzet gegeven om in Klundert te komen tot een openbare school, maar het zou nog tot 1978 duren voordat de school er zou staan.

DOOR TIES STEEHOUWER

Die totstandkoming ging niet zonder slag of stoot omdat de andere twee al bestaande (christelijke) lagere scholen vreesden voor leerlingenverlies. Een actiecomité onder leiding van de heer Knook deelde handtekeningenlijsten uit om leerlingen te werven. De schoolbesturen van de christelijke scholen reageerden daarop door in een brief aan de ouders te stellen 'zich niet mee te laten slepen door een handtekening te zetten voor een zaak, waarvan de gevolgen voor uw kinderen wellicht niet voldoende zijn doordacht'.

Grimmiger

Het was een gematigde reactie van deze schoolbesturen. De reactie van 'de man in de straat' was een stuk grimmiger. De ouders die er alleen maar aan dachten om hun kind naar het openbaar onderwijs te sturen kregen de wind behoorlijk van voren. De ouders van 62 kinderen trokken zich daar niets van aan tekenden de lijst zodat op vrijdag 1 december 1978 de school aan 't Hoofd door Sinterklaas geopend kon worden.

Vanaf het begin werd op andere manier gewerkt

De Clundert

De school kreeg de naam De Clundert, die later gewijzigd zou worden in De Cocon. Als schoolhoofd werd Kees Hendrikx en als hoofdleidster mejuffrouw Van de Luytgaarde aangesteld. Vanaf het begin werd er op een andere manier gewerkt dan op de andere scholen in Klundert. Er werd nog wel klassikaal les gegeven, maar veel minder. Het 'leerstofjaarklassensysteem' werd doorbroken en men richtte zich meer op het individuele kind. Ook werd er meer aandacht besteed aan de creatieve vorming. 'Leren ze daar eigenlijk wel rekenen en taal?', werd in Klundert in die tijd nog wel eens gezegd.

De school bestaat nu dus veertig jaar en honderden kinderen doorliepen deze met succes. Echt groot wat leerlingenaantal betreft is De Cocon nooit geworden. Het hoogtepunt lag dik boven de honderd en nu zitten er rond de vijftig op school waarvan bijna twintig kleuters.

Echt groot qua leerlingen nooit geworden

Reünie

Over de viering van het veertigjarig bestaan wordt nog nagedacht, zeker is wel dat er een reünie komt. Heemkundekring Die Overdraghe heeft in het Heemhuis een tentoonstelling over veertig jaar openbaar onderwijs in Klundert ingericht met daarin natuurlijk veel klassenfoto's. Ook zijn die te zien van de andere basisscholen in Klundert zodat de tentoonstelling voor iedereen wat te bieden heeft.

Geopend

Het Heemhuis aan de Stoofdijk 1b is geopend iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand op dezelfde tijd.[l]