Minister Hugo de Jonge in gesprek met personeel en medewerkers. FOTO HANS TAK
Minister Hugo de Jonge in gesprek met personeel en medewerkers. FOTO HANS TAK Foto: Hans Tak

Twee keer voornaam bezoek in De Zeven Schakels

ZEVENBERGEN - De Zeven Schakels in Zevenbergen had vorige week twee keer voornaam bezoek. Op woensdag had het woonzorgcentrum Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, over de vloer en zaterdag Kees Hulst, beter bekend als Hendrik Groen uit de televisieserie 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen' van omroep MAX.

DOOR PETER HOUTEPEN

In het woonzorgcentrum van Surplus is men gestopt met alle overbodige regels tot tevredendenheid van het personeel én de bewoners. Volgens Hugo de Jonge sluit dit mooi aan bij het actieplan '(Ont)Regel de zorg', dat hij samen met minister Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de dag van zijn bezoek aan Zevenbergen presenteerde met als doel de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie.

Rapporteren

De CDA-minister sprak in De Zeven Schakels met medewerkers en bewoners over onder andere het rapporteren in de zorg. Doordat de medewerkers op een andere manier rapporteren ontstaat er meer tijd om leuke dingen te doen met bewoners. Mooie voorbeelden hiervan werden gedeeld met de minister. Deze voorbeelden sluiten aan bij het actieplan '(Ont)Regel de zorg', dat inzet op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de bewoner. Edrianne Zoon, Adviseur Marketing en Communicatie bij Surplus, vulde aan: "Iedere dag van dezelfde handeling een aantekening maken doen we niet meer. Pas als zich iets opmerkelijks voordoet of de handeling anders is dan standaard, registreren we het wel."        

'Pas als zich iets
opmerkelijks voordoet
registeren we'

Onzinnig

Artsen en verpleegkundigen zijn op dit moment heel veel tijd kwijt aan administratie, waarvan zij de helft als onzinnig beschouwen. Dat zorgt voor een hoge werkdruk bij zorgverleners en is niet goed voor het werkplezier. Dat moet anders vinden de drie bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vandaar dit actieplan.

Televisieserie

Drie dagen na het bezoek van de CDA-bewindsman ontving De Zeven Schakels acteur Kees Hulst, beter bekend als Hendrik Groen uit de televisieserie 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen' van omroep MAX. Zijn bezoek was eigenlijk al in maart gepland, maar de heersende griepepidemie gooide toen roet in het eten.

Praatje

Een kleine groep bewoners van De Zeven Schakels keek het televisieprogramma altijd samen en had zich enorm verheugd op een meet and greet met Kees Hulst. Het was dan ook heel fijn dat de acteur alle tijd nam voor zowel een praatje als een plaatje. Zo ging hij in gesprek met de 100-jarige Jan Akkermans, een groot paardenliefhebber zo bleek. Ondanks zijn hoge leeftijd is Akkermans nog scherp van geest en kon hij nog zeer goed uitleggen wat hij vroeger zoal deed in de paardenwereld. Hulst hoorde het belangstellend aan.

Verpleegkundige

Naast Kees Hulst was ook Tommie Niessen uitgenodigd door Surplus. Hij bracht zaterdagmiddag een bezoek aan De Zeven Schakels. Niessen is verpleegkundige die blogt en vlogt over zijn werk en vooral jongeren aanspreekt. Want daar is het uiteindelijk om te doen.

Personeel

Beide heren waren namelijk onderdeel van de open dag van Surplus waarmee zij hopen personeel te werven, zo vertelde Lucia van Dijk van de afdeling Werving en Selectie van Surplus. "Personeel werven in de zorg is erg lastig en met deze open dag hopen wij weer enthousiaste mensen te kunnen verwelkomen." Hoewel zij niet voorbij ging aan het feit dat de bewoners vandaag een hele bijzondere dag beleefden. "Toen Kees Hulst binnenkwam, vlogen ze op hem af." Het is wel duidelijk: Hendrik Groen is hun held.[l]

Hendrik Groen (rechts) luistert naar Jan Akkermans. FOTO MIRYAM VAN DER STEE