Foppe en Moniek van Berkel in hun fietskleding van Alpe d'HuZes. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Foppe en Moniek van Berkel in hun fietskleding van Alpe d'HuZes. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Foppe van Berkel in actie voor overleden opa's

ZEVENBERGEN - Op donderdag 7 juni begint de achtjarige Foppe van Berkel uit Zevenbergen aan één van de grootste uitdagingen uit zijn nog jonge leventje. Hij verschijnt dan aan de start van de inmiddels zeer bekende Alpe d'HuZes voor het goede doel, de kankerbestrijding. En daar doet hij het ook voor, want Foppe verloor zijn beide opa's aan deze akelige ziekte. De opa van zijn moeders kant verloor nog maar heel recent de strijd na een lang ziekbed.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

De vraag is nog wel hoe Foppe gaat starten. Kan hij fietsen zoals gepland of moet hij de zeventien bochten door wandelen. Foppe brak namelijk eind april zijn sleutelbeen door een ongelukkige val bij het zwembad op vakantie in Renesse. Foppe van Berkel zit in groep vier van basisschool De Neerhof.

Enthousiast

Op de vraag wanneer Foppe bedacht dat hij mee wilde doen aan de Alpe d'HuZes vertelt hij dat toen zijn moeder Moniek de Mont Ventoux beklom, hij ook de klim op de Alpe d'HuZes op televisie zag. Hij was meteen enthousiast, maar volgens zijn moeder mocht hij daaraan pas meedoen vanaf zijn twaalfde. Toen Moniek erachter kwam dat er helemaal geen minimumleeftijd was voor deelname ging ze overstag. Want Foppe kan het niet alleen, zijn moeder fietst (of wandelt) met hem mee naar boven.

Racefiets

Hij kreeg een hele mooie racefiets op maat en samen met zijn moeder heeft hij inmiddels heel wat kilometers afgelegd. Ieder weekend zaten ze op de racefiets en een tijdlang werd er zelfs op woensdag en donderdag getraind op de geleende rollerbank. Aan die trainingsuren kan het dus niet liggen op 7 juni.

Samen met moeder Moniek al heel wat
kilometers afgelegd

Armbandjes

Het goede doel is voor Foppe van Berkel echt dé hoofdreden dat hij meedoet. Hij heeft verschillende acties op touw gezet, waaronder het verkopen van armbandjes. De vereiste 2.500 euro heeft hij al ruimschoots bij elkaar. Tijdens de beklimming zal hij vaak aan zijn opa's denken. Bij Palais du Sport op de top van de berg gaat hij twee gepersonaliseerde kaarsen kopen voor hen. Die mogen in de bochten worden weggezet en worden door de organisatie op 7 juni tussen 3.00 en 4.00 uur 's nachts aangestoken om vervolgens de hele dag te branden. "Vrijdags mogen we de kaarsen weer ophalen en nemen we ze mee naar huis."

Emoties

Moeder Moniek heeft de beklimming eerder gedaan en weet dat er een rollercoaster aan emoties voorbij gaat komen. Ook bij Foppe. Toch twijfelt ze er niet aan dat haar zoon het gaat halen. Ze beginnen aan hun bijzondere tocht samen wanneer de grote meute al omhoog is. Dan is het inmiddels licht en kunnen ze alles goed zien. Broertje Jules en vader Dennis staan aan de kant staan om hen aan te moedigen.

Spreekbeurt

Voor deze bijzondere gelegenheid krijgen de broers een week vrij van school. Als tegenprestatie heeft Foppe een spreekbeurt gehouden voor zijn klas over Alpe d'HuZes en dat vonden ze heel gaaf. Hoewel zijn fiets misschien toch de meeste indruk maakte. "Die wilden ze allemaal wel."[l]

Broer en vader moedigen aan de kant aan

Doel

Alpe d'Huzes is dit jaar toe aan zijn dertiende editie. In 2017 zamelden de duizenden deelnemers samen 10,4 miljoen euro in. Alle gelden gaan naar KWF Kankerbestrijding en worden gestort in een apart fonds op naam, Alpe d'HuZes/KWF Fonds. Doel van Alpe d'HuZes is deze ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer doodgaat aan kanker.