De Vrijbuiter met zijn bankjes. ARCHIEFFOTO DE BODE
De Vrijbuiter met zijn bankjes. ARCHIEFFOTO DE BODE Foto:

Centrumplan Zevenbergen gaat nieuwe fase in

ZEVENBERGEN - Met de onthulling van het bouwbord op terrein aan de Stoofstraat en het verhuizen van de bankjes bij De Vrijbuiter, gaat deze woensdag de volgende fase van de werkzaamheden aan de haven in het centrum van Zevenbergen van start.

DOOR PETER HOUTEPEN

Het bouwbord wordt onthuld door VVD-wethouder Thomas Zwiers en de kersverse CDA-wethouder Désirée Brummans, die de opvolger is van Jaap Kamp in het nieuwe college. Bij de onthulling van het bord zal ook de directie van de aannemerscombinatie Rasenberg/Colijn/Van den Herik aanwezig zijn.

Praathuis

Na deze ceremonie verplaatst het gezelschap zich naar het pand van het voormalige restaurant De Vrijbuiter (in de volksmond beter bekend als het Praathuis), dat binnenkort wordt gesloopt. De bankjes alhier, waar een aantal oudere inwoners uit Zevenbergen elkaar graag ontmoet, worden daarom naar elders verplaatst. De Vrijbuiter is eind 2016 nog ingericht als tijdelijk informatiecentrum voor de plannen met betrekking tot het centrum van Zevenbergen. De gemeente Moerdijk kocht De Vrijbuiter in 2016 aan om zo de plannen om de haven in het centrum van Zevenbergen open te maken, te kunnen uitvoeren. Het pand ligt midden op het haventracé van de Roode Vaart, waar straks het water terugkeert.

Opname

Met het oog op de sloop van De Vrijbuiter wordt deze week een bouwkundige opname gedaan van de panden in de omgeving. "Die mensen gaan dus al merken dat er iets aan de hand is", zegt Jaap Kamp. "Bedoeling is om tijdens de sloop de overlast zo veel als mogelijk te beperken, maar in ieder geval goed in beeld te krijgen wat de effecten van de werkzaamheden zijn." Mocht de sloop van het voormalige Praathuis bij de omliggende panden schade opleveren, dan hebben de eigenaren met deze opname het bewijs daarvoor in handen.

De rest van de panden in het centrumgebied worden in de zomermaanden opgenomen. "Dat doen we bewust. Als er dan schade ontstaat, kun je dat direct relateren aan de bouwwerkzaamheden", vult Thomas Zwiers aan.

Proefsleuf

Verder wordt in het kader van het onderzoek naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de tweede helft van deze maand een proefsleuf gegraven tussen de Noordhaven 144 en de Zuidhaven 171, ter hoogte van de Hema. Het onderzoek naar niet ontplofte bommen heeft eerder plaatsgevonden over het gehele haventracé. Jaap Kamp: "De uitslagen op het westelijke deel zouden kunnen aantonen dat er een verhoogde hoeveelheid metaal aanwezig is. Want het metertje sloeg toen uit. Het is geen enkele aanwijzing dat er iets aan de hand is, maar we moeten onderzoeken hoe dat komt."

Ook van de panden in de omgeving van de proefsleuf wordt een bouwkundige opname gedaan. Vooralsnog gaat het om één sleuf. Afhankelijk van de resultaten kan worden besloten om een tweede sleuf te graven.[l]