Na de kerkdienst was er koffie met koek. FOTO TIES STEEHOUWER
Na de kerkdienst was er koffie met koek. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Zestigste ziekentriduüm verbindt nog steeds mensen

Chapeau:

Koosje Kortsmit uit Moerdijk maakte alle edities mee

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Voor de zestigste maal is vorige week het ziekentriduüm gehouden. Dat gebeurde voor de vijfde keer in Zevenbergschen Hoek, de 55 keer daarvoor in Moerdijk.

DOOR TIES STEEHOUWER

Speciale gast was de 91-jarige Koosje Kortsmit uit Moerdijk die alle afleveringen heeft meegemaakt, heel lang een van de organisatoren was en de laatste jaren deelnemer. Een van de huidige organisatoren, Ben Roes, vertelde vorig jaar dat hij wilde proberen om bij het 60-jarig jubileum de bisschop van Breda te vragen het jubileum mee te vieren. Dat is niet gelukt. Wel deden dit jaar veel meer mensen mee aan het triduüm. De drukste dag was donderdag toen de organisatie bijna tachtig mensen kon begroeten.

Gebed

Voor mensen die ziek zijn of moeilijk ter been is het triduüm iets om het hele jaar naar uit te kijken. De naam triduüm staat voor drie dagen van gebed en bezinning en dat is precies waarvoor de deelnemers naar Zevenbergschen Hoek afreizen. Het begon zestig jaar geleden allemaal in de inmiddels gesloten Stephanuskerk in Moerdijk. Honderden mensen kwamen toen op het ziekentriduüm af en meermalen bezochten de diverse bisschoppen de dagen. Honderden mensen werden er deze week niet geteld, maar de dagen betekenen voor de deelnemers nog heel veel. Dat geldt overigens ook voor de tientallen vrijwilligers.

Warm

Naast gebed en bezinning is er ook plaats voor ontspanning en gezelligheid. Het was vooral op woensdag erg warm in de Zevensprong. Diaken Bastiaansen: "In het gebouw kan er niets open zodat we maar hebben besloten om alle deuren tegen elkaar open te zetten. Maar dan tocht het weer natuurlijk." Gelukkig trotseerde iedereen de hitte zodat verzorgster Riet Bol niet in actie hoefde te komen. Ze voerde ook het woord omdat Ben Roes ziek was.

Motto

Koosje Kortsmit en Zuster Geertrui stonden zestig jaar geleden aan de wieg van het ziekentriduüm. Zij waren niet de mensen die het voortouw namen omdat deze taak toen nog was weggelegd voor de geestelijkheid, in dit geval pastoor Van Kessel. Wel hielpen zij vanaf het begin mee om de zieken een paar onvergetelijke dagen te bezorgen. Dat waren toen alleen nog maar zieken, later zijn daar ook gehandicapten en ouderen bijgekomen. Iedere dag staat in het teken van een motto. Voor de dinsdag was dat 'Geroepen worden'. Voorganger Prasing en diaken Bastiaansen hadden rond dit thema een mooie dienst in de Bartholomeuskerk van Zevenbergschen Hoek gemaakt. Voorin de kerk was een tentoonstelling over zestig jaar ziekentriduüm ingericht door de Stichting Heemkundekring Moerdijk. Er werd tijdens de viering gezongen door een gelegenheidskoor uit Fijnaart. Na de dienst was er voor iedereen een broodmaaltijd in De Zevensprong.

Koren

Woensdag was het motto 'Zaaien'. De zang werd verzorgd door koor St. Cecilia uit Zevenbergschen Hoek. 'Oogsten' was het motto op donderdag. Naast de eucharistieviering was er een ziekenzalving. De dienst werd geleid door pastoor Prasing, emeritus pastor Dirven, diaken Bastiaansen en pastoraal werker De Meijer. Het ouderenkoor De Herfstklanken uit Klundert zong en na de broodmaaltijd werden er enkele rondjes bingo gespeeld. Tijdens de slotviering zong het Rouwkoor uit Zevenbergschen Hoek.[l]