Vier leerlingen Markland College vet in de prijzen

ZEVENBERGEN - Vier leerlingen uit 3 vwo van het Markland College in Zevenbergen hebben de landelijke finale van de Technasium Top Award (TTA) gewonnen.

DOOR PETER HOUTEPEN

De finale vond plaats in het Evoluon in Eindhoven en had als onderwerp 'Viruskenner'. Er waren drie prijzen te verdelen in de finale: een voor de inhoud, een voor de vorm en een publieksprijs. Het team uit 3 vwo, bestaande uit Tuan Marijnissen, Isa Martens, Bart Reuvers en Marjolein van de Steenoven, won twee van de drie prijzen, namelijk de inhoud en de publieksprijs.

Onderzoek

Leerlingen van 37 scholen waren aanwezig in Eindhoven. Van januari tot april deden zij op school onderzoek naar virussen en preventiemethoden, Ze brachten in kaart welke virussen in de nabije toekomst voor een grote uitbraak en epidemie zouden kunnen zorgen. Voor deze virussen ontwikkelden ze een passend en effectief preventieadvies of -middel.

Pitchen

Via schoolfinales werd bepaald welke teams naar de landelijke finale zouden gaan. Deze teams mochten op de finaledag hun ideeën pitchen met behulp van een wetenschappelijke poster. De jury was onder de indruk van de sterke inhoudelijke presentatie van het Markland College, dat onderzoek had gedaan naar het Chikungunyavirus. De leerlingen hadden een Med Bus bedacht, een oude schoolbus die in ontwikkelingslanden voorlichting geeft in dorpen en waar mensen medisch onderzocht kunnen worden.[l]