'De Privé van Zevenbergen' kijkt toe hoe een van de bankje verplaatst wordt. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
'De Privé van Zevenbergen' kijkt toe hoe een van de bankje verplaatst wordt. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Bankjes De Vrijbuiter naar nieuwe plek

ZEVENBERGEN - Onder het toeziend oog van Gerard Nelemans, Jan van Ginderen en Piet Gelens zijn vorige week de bankjes verplaatst in het centrum van Zevenbergen. De drie mannen heren zetelen minimaal vier keer per week samen op deze bankjes om het leven door te nemen en dan met name het leven in Zevenbergen.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Het verplaatsen van de bankjes was onderdeel van de symbolische start van de werkzaamheden die plaats gaan vinden voor het terugbrengen van het water in het centrum. Even daarvoor was het bouwbord op het terrein aan de Stoofstraat onthuld. Binnenkort wordt als voorbereiding daarop gestart met de sloop van De Vrijbuiter, beter bekend als het Praathuis.

Ups en downs

Vanwege de sloop moeten ook de bankjes weg, die zo'n tien jaar geleden als gevolg van het programma Doe een Wens met Wendy van Dijk van RTL4 werden geplaatst. Sindsdien ontmoeten de geboren en getogen Zevenbergenaren Gerard Nelemans, Jan van Ginderen en Piet Gelens elkaar daar. Ze buurten samen en bespreken daar alle ups en downs rondom Zevenbergen. "We zijn wel eens voorlopers bij bepaalde gebeurtenissen", vertellen ze grijnzend. "De Privé van Zevenbergen? Ja, dat mag je ons gerust noemen." Ze moeten er zelf smakelijk om lachen.

Geluisterd

Ze spreken nooit van tevoren af. "Je gaat gewoon zitten en je weet dat er altijd wel iemand is die zich bij je voegt." Dat de bankjes verplaatst moeten worden, dat vinden ze allen geen probleem. "Het is nu eenmaal zo." Wel zijn ze heel blij dat de gemeente Moerdijk naar hen geluisterd heeft en de bankjes slechts een paar meter verderop, op de Markt, een plek gaat geven. Daar werden ze dan ook keurig netjes neergezet door wethouders Thomas Zwiers, Désirée Brummans, Eef Schoneveld en Jack van Dorst en met hulp van enkele sterke armen van de werknemers van de aannemerscombinatie Rasenberg/Colijn/Van den Herik die het project in het centrum uit gaat voeren.

Klasse

Ton van Oosterhout vertelt namens de aannemerscombinatie dat het voor hen een fantastische dag is. "We kunnen eindelijk gaan beginnen na een aanbestedingstraject van een jaar." Daarnaast feliciteert hij betrokken partijen. "Het is grote klasse wat hier gebeurt."

Explosieven

Voordat zij echter groots aan de gang gaan, wordt er deze maand nog een proefsleuf gegraven tussen Noordhaven 144 en Zuidhaven 171. Dit moet in het kader van het onderzoek naar niet-gesprongen explosieven. Afhankelijk van de resultaten kan een tweede sleuf noodzakelijk zijn, maar daar wordt vooralsnog niet vanuit gegaan.[l]