Jaap Kamp met oorkonde en erepenning. Naast hem zijn vrouw Roos. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Jaap Kamp met oorkonde en erepenning. Naast hem zijn vrouw Roos. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Erepenning voor Jaap Kamp bij afscheid

ZEVENBERGEN - Tot zijn grote verrassing ontving uittredend CDA-wethouder Jaap Kamp op zijn afscheidsreceptie de erepenning van de gemeente Moerdijk. De penning werd uitgereikt door loco burgemeester Thomas Zwiers.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Kamp ontving de erepenning als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet voor de gemeente. Eerst als raadslid van de voormalige gemeente Zevenbergen (1990-1996) en vervolgens als raadslid van de gemeente Moerdijk (2010-2013) waarvan hij hier in 2013 wethouder werd.

Taai

Als wethouder had Kamp een zware portefeuille te behappen. Het waren veelal taaie en lastige dossiers waar hij verantwoordelijk voor was. Zwiers noemde de windmolens, maar ook de geluidsoverlast bij de A4 ter hoogte van Heijningen en het nieuwe afvalsysteem. "Je hebt hierbij altijd moed getoond, met een tikje venijn soms, maar ook je geduld mag genoemd worden," sprak Zwiers hem toe. Hierbij doelde zijn intussen ex-collega op het dossier Wonen, want na een hele lange aanlooptijd liggen er nu wel bovenlokale prestatieafspraken op tafel. Mede dankzij het geduld van Jaap Kamp, die hierover zelf wel eens zegt dat dit traject 'de draagtijd van een olifant' heeft gehad.

Haven

Ook stipte Zwiers nog even aan dat Kamp altijd heel trots spreekt over zijn vader, oud-wethouder van de gemeente Zevenbergen. "Het toeval wil dat jouw vader aan de wieg stond van het dempen van de haven en zoveel jaren later zat jij in het college die de haven weer open laat graven." Datzelfde college kijkt terug op een prettige samenwerking met Jaap Kamp. De uittredend wethouder staat bekend als een attent, open en vriendelijk mens die ook een persoonlijk praatje niet uit de weg gaat.

Waardering

Naast Thomas Zwiers nam tevens wethouder Désirée Brummans het woord. Zij is de opvolger van Kamp en sprak namens de CDA-fractie haar waardering uit voor alles wat hij gedaan heeft. "We hebben je ervaren als een integere en solide bestuurder." Ook noemde zij nog de nevenfunctie van Kamp, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, in welke rol zij hem ook persoonlijk heeft meegemaakt tijdens haar huwelijk enkele jaren geleden.

Ansichtkaart

Nadat ook Dimph Rubbens namens Energiek Moerdijk het woord tot Kamp gericht had, pakte hij zelf de microfoon om vele mensen te bedanken en in het bijzonder zijn vrouw en kinderen. Op zijn werkkamer in het gemeentehuis hing altijd een ansichtkaart met de woorden: 'Doe jij eigenlijk nog wel wat je leuk vindt?' Dat heeft hij al die jaren gedaan liet hij weten. En dat gaat hij nu weer doen, waarna hij besloot met de woorden: "Ik ben fan van Moerdijk en houd van deze gemeente."[l]

'Ik ben fan van
Moerdijk en houd
van deze gemeente'