Mariette Landzaat neemt afscheid met een lach en een traan, maar vooral met een voldaan gevoel. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Mariette Landzaat neemt afscheid met een lach en een traan, maar vooral met een voldaan gevoel. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Directeur neemt afscheid van De Boemerang

ZEVENBERGEN - Directeur Mariëtte Landzaat van openbare basisschool De Boemerang uit Zevenbergen gaat met pensioen. Op 29 juni neemt zij afscheid van haar school, haar team en bovenal haar leerlingen. Na 44 jaar onderwijs, waarvan 43 jaar op De Boemerang is het tijd om het stokje door te geven.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Landzaat (65) groeide op in een katholiek boerengezin in Hoeven en was de jongste van elf kinderen. Een paar van haar oudere zussen stonden ook voor de klas en ze zat zelfs bij één van die zussen in de klas. Zij als leerling, haar zus als juf. Dat ze ook juf wilde worden wist ze al op jonge leeftijd. Ze speelde het liefste 'schooltje' en wilde altijd de juf zijn. Ging de rest daar niet mee akkoord, dan organiseerde zij haar eigen klasje met haar poppen zodat ze toch de touwtjes in handen had.

Vol

Logisch dat ze na de ULO naar de Pedagogische Academie ging. Nadat ze deze opleiding afgerond had, ging ze aan het werk in Papendrecht waar ze één jaar voor destijds de eerste klas (nu groep 3) stond. In 1975 kreeg ze bij De Boemerang een aanstelling. Haar sollicitatiegesprek was toen op het oude gemeentehuis herinnert ze zich. Ze kreeg een combinatieklas toegewezen. En die klas liep al snel vol. De wijk rondom De Boemerang groeide namelijk gestaag en daarmee ook het aantal leerlingen.

Snappet

Die groei noemt ze als één van ontwikkelingen die ze in de loop der jaren meemaakte. "Het ging vooral in de beginjaren heel erg hard. We hebben ooit zelfs zeventien groepen gehad. Dat zijn er sinds enkele jaren negen en dat blijft vrij stabiel." Ook de ontwikkelingen rondom ICT vindt Landzaat boeiend. "Onze leerlingen werken tegenwoordig met Snappet. Eigen leerdoelen zijn hiermee veel beter mogelijk."

Opvolger

Het feit dat De Boemerang meedoet met een pilot Integraal Kind Centrum (IKC), noemt Mariëtte ook een positieve ontwikkeling, want dit past bij de tijdsgeest. De laatste vijftien jaar vervulde ze de functie van directeur. Bij toeval is ze daarin gerold. Na het vertrek van oud-directeur Ben Nugteren lukte het niet meteen een vervanger te vinden. Collega Ineke Roffel vroeg Mariëtte of zij niet samen met haar de functie wilde oppakken. Zo geschiedde en toen Roffel met pensioen ging, werd Marc Embregts in haar plaats haar duo-partner. Hij is tevens haar opvolger, want Embregts gaat vanaf volgend schooljaar de directeursfunctie alleen invullen.

Trots

In de loop der jaren heeft Mariëtte Landzaat veel zien veranderen. "Er zijn nu veel meer samengestelde gezinnen. Ook de invloeden van buitenaf zijn vele malen groter dan vroeger. En de leerkracht is geen autoriteit meer. Dat was veertig jaar geleden wel anders."

Ze is trots op de verbouwing van De Boemerang die ze in gang gezet heeft toen ze directeur werd. "De uitstraling van het gebouw is toen echt veranderd." Daarnaast stond ze aan de wieg van de introductie van Engels al vanaf de kleuterklas.[l]