De braderie in Klundert blijft een topper.
De braderie in Klundert blijft een topper. Foto: Ties Steehouwer

Ook 45e braderie Klundert weer een klapper

KLUNDERT - De organisatie van de braderie in Klundert kijkt terug op een geslaagde 45e editie. Het parcours langs de Bottekreek stond vol met kraampjes met daarin aantrekkelijke producten, en de rode draad - het paalzitten - was weer van stal gehaald en zorgde ervoor dat het drie dagen lang zwart zag van het volk.

DOOR TIES STEEHOUWER

Tijdens de jaarlijkse braderie in Klundert komt het beste bij de inwoners van de vestingstad naar boven. Verenigingen proberen zich op hun voordeligst te presenteren en de leden daarvan doen hun uiterste best om met allerlei activiteiten in ieder geval het staangeld voor de kraam er uit te halen. Meestal zijn deze activiteiten gerelateerd aan het doel van de vereniging.

Kaarsen

Zo kon er bij VV Klundert op doel worden geschoten, bij heemkundekring Die Overdraghe kon in cultureel centrum De Stad Klundert naar de artefacten uit de Bult van Pars worden gekeken, en bij DSO worden gekorfbald. Dat alles soms tegen betaling van een klein bedrag. De Stichting Klundert bij Kaarslicht heeft, om dit evenement voort te zetten, niet alleen kleine maar ook grote bedragen nodig. Door vriend te worden van deze stichting kunnen ze de jarenlang opgebouwde goodwill in stand houden. Op zaterdag 15 december van dit jaar kan dan weer van de duizenden kaarsjes worden genoten. In de kraam van woningbouwvereniging Woonkwartier probeerde men het appartementencomplex in de Moye Keene aan de man te brengen en tennisvereniging Van Polanen vroeg aandacht voor hun 50-jarig jubileum. Erg tevreden waren ze bij de heemkundekring in De Stad Klundert waar de ganzenbordspellen, met als thema de geschiedenis van Klundert, vlot van de hand gingen.

Aandacht

Toch ging de meeste aandacht uit naar de twaalf personen die van donderdag tot en met zaterdag vijftig uur boven het water van de Bottekreek, die al eeuwen dwars door Klundert stroomt, op een paal zaten. Ben Ploeg, Judith Moerland, Gida van Bwechum-Ploeg, Yolanda Vroegop, Joost Waalboer, Natascha Vroegop, Lotte Nijhoff, Roeland de Gast, Jan Ottevanger, Reinier Heindra, Rick Nuiten en Albert van Rijswijk klaarden de klus niet voor zichzelf, maar voor een zelf gekozen goed doel.

ALS

De doelen waarvoor ze zaten kunnen de komende weken bij elkaar 19.500 euro tegemoet zien. Aanvankelijk gingen er donderdagavond elf mensen op de palen zitten. Een paal bleef nog even leeg, maar werd daarna ingenomen door de 67-jarige Albert van Rijswijk. Het goede doel waarvoor hij ging zitten had hij nog niet, maar hij besloot ter plekke dat het geld dat hij met het paalzitten zou binnenhalen aan de andere deelnemers zou geven. Die kregen na afloop van hem dan ook bij elkaar 2.095 euro. Dat was niet het hoogste bedrag dat zaterdagavond om 20.00 uur bekend werd gemaakt door mede organisator John Schuurmans. Die eer viel te beurt aan Jan Ottevanger, die 4.016 euro kon overmaken aan de Stichting ALS Nederland. ALS staat voor Amyotrotische Laterale Sclerose, een ziekte van het zenuwstelsel die een heel agressief verloop kent.

Koud

Voor de paalzitters waren het overigens koude nachten. De meesten waren daar goed op voorbereid en hadden uit voorzorg een dekentje om zich heen geslagen, maar vooral tegen het ochtendgloren hielp dat niet zo veel. Ze mochten dan wel zo nu en dan van de paal af voor een sanitaire stop of om een rondje te lopen, maar na vijftig uur zitten moesten velen toch met de grootste voorzichtigheid na afloop van hun paal worden geholpen. Zij werden daarbij wel gesteund door misschien wel duizend mensen die hun handen stuk klapten voor deze tijdelijke Klundertse helden.

City Swim

Van Jan Ottevanger is het idee om samen met de organisatie ook in Klundert een City Swim te organiseren. Donderdag ging nog maar een handjevol zwemmers van start om in de Bottekreek tussen de paalzitters door een stuk te zwemmen. Zaterdagavond doken er al zestig mensen het frisse water van de kreek in, wat het totale aantal sportievelingen op bijna honderd bracht. Voordat ze in het water doken moest eerst wel minimaal 15 euro voor Stichting ALS worden gedoneerd.[l]

Het was een drukte van jewelste langs de Bottekreek bij het paalzitten. FOTO'S TIES STEEHOUWER